PROŠLO JE POLA GODINE: Članovi neformalne grupe studenata psihologije i građani Sarajeva odali počast Selmi i Editi!

Sjećate se Selme Agić i Edite Malkoč… studentice u cvijetu mladosti, prijateljice, cimerice… prošlo je pola godina otkako ih više nema. Tog kobnog 10. oktobra, vraćajući se kući, na pješačkom prijelazu, dok su cestu prelazile na zelenom svjetlu, usljed prekomjerne brzine od 105 kilometara na sat, usmrtio ih je Sanjin Sefić. Usmrtio pa pobjegao.

Večeras je na istom mjestu tog strašnog zločina, na stotine mladih studenata i građana, zajedno s porodicama ubijenih djevojaka te članova neformalne grupe studenata psihologije, došlo da se prisjete i nikad ne zaborave, Selmu i Editu… Između ostalih, na licu mjesta prisutni su i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj i dekanesa Medicinskog fakulteta Almira Hadžović-Džuvo.

Mnogo je pomiješanih emocija. Bol i tuga, jeza i ljutnja…

Položeno je cvijeće, kao što je bilo i danas oko podne, kako bi se njihovim porodicama pružila podrška.

Da li ikakva kazna može utješiti njihove roditelje? Može li vratiti dva nevino izgubljena života?

Teško, ali i ovo obilježavanje sjećanja na dvije ljepotice i njihovo ubistvo prije šest mjeseci, koje su u Sarajevo stigle iz Bugojna i Bosanske Krupe da studiraju, najbolji je dokaz suosjećanja s njihovim porodicama i prijateljima.

Otac, Selme, Amir Agić i sestra Edite, Enesa Malkoč – Kekić, prisutnim su se obratili i kazali kako večeras obilježavaju šest mjeseci od smrti dvije studentice koje su u Sarajevo došle u potrazi za boljim životom.

Večeras smo se okupili ovdje kako bi obilježili šest mjeseci od kako su tragično nastradale naše dvije studentice, koje su došle u Sarajevo da nađu bolji život, ali nažalost taj im se život prekinuo.  Suđenje traje, odlazimo redovno na suđenja i pratimo šta se dešava. Danas je u 12 sati na istom ovom mjestu održano okupljanje studenata koje je organizirao dekan Filzofskog fakulteta. Njemu hvala na tom okupljanju, ali mislim da je bio red da i nas obavijesti jer i mi bi došli – kazao je Amir Agić.

Sestra tragično nastradale Edite, Enesa Malkoč – Kekić je kazala kako će kao porodice pratiti svako ročište.

Na prvom nismo bili, jer je bilo previše stresno za nas. Na drugom smo bili, ali je odgođeno i najavljujemo dolazak na svako sljedeće ročište. Pratit ćemo rad Tužilaštva i vjerujemo da se dosad sve radilo sve ispravno – kazala je Enesa.

Ispred članova neformalne grupe studenata prisutnim se obratila Lamija Spahić, koja je kazala kako večerašnjim okupljanjem se odaje počast veličini Selme i Edite.

– Okupili smo se danas kako bi odali počast Selmi i Editi. Ovim želimo odati počast njihovoj veličini. Iako ovaj događaj ima jednu snažnu emocionalnu komponentu, možemo istaći da predstavlja borbu i namjeru za boljim životom i borbu protiv neadekvatnog sistema sa kojim se suočavamo – kazala je Spahić.

Uplakani i bolom shrvani otac Edite Malkoč, Enes, nije bio sposoban medijima dati izjavu.

U međuvremenu su i predstavnici Studentskog parlamenta položili cvijeće na mjestu gdje su stradale Edita i Selma.

Sporni datumi?

Ono što je većina građana primijetila, jesu sporni datumi tokom kojih je održano prvo roćište, ali i izručenje okrivljenog Sefića. Naime, Sanjin Sefić je od strane istražnih organa Srbije izručen BiH 9. januara. Treba li spominjati da je riječ o datumu koji se u manjem bh. entitetu obilježava kao ‘Dan RS-a’, a kojeg je kao praznik proglasio neustavnim Ustavni sud BiH.  Uprkos tome, u gotovo ratnoj atmosferi dan RS-a je obilježen na ulicama Banje Luke i to je bio prvorazredni medijski događaj, koji je pomogao da se Sefićevo izručenje nađe u drugom planu.

Kasnije je kao datum prvog ročišta izabran 6. april, koji se obilježava kao Dan grada Sarajeva, dan kada je Sarajevo zvanično pobijedilo fašizam. Na svu sreću, ročište je odgođeno, a da nije ostalo bi u sjeni raznih ‘velikih događaja’ i manifestacija povodom dana Grada Sarajeva, te bi u medijima i dalje Sefić prolazio gotovo neopaženo.

Bilo kako bilo,  suđenje Sanjinu Sefiću (26), njegovoj sestri Sari Sefić (23), Dini Aliću (30), Amaru Salihoviću (25) i Saudu Nišiću (29), koje je trebalo biti nastavljeno 6. aprila u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS), odgođeno je zbog spriječenosti branitelja prvooptuženog, advokata Kerima Čelika, da prisustvuje ročištu, a novo je zakazano za 20 april.

Nadamo se da to nije ponovo neki važni datum, koji će omogućiti ‘skrivanje’ ovog slučaja od javnosti.

 

(Global CIR)

Komentiraj