(VIDEO) ZA VEČERAS NAJAVLJENO NOVO OKUPLJANJE: Sedmi dan protesta u Beogradu

Sedmi po redu protest onih koji su, kako navode, nezadovoljni rezultatima predsjedničkih izbora održan je u Beogradu. Protestovalo se i drugim gradovima Srbije. U Beogradu je protest počeo oko 18 h ispred zgrade Skupštine Srbije a kolona demonstranata se prošetala centralnim gradskim ulicama.

Sedmi dan protesta u Beogradu

Na početku kolone su bili dobošari, a istaknute su parole: “Narod gladuje a elita se raduje”, “Vučiću Šrederu”, “Nećemo da budemo jeftina radna snaga” i “I vazduh ste privatizovali”, “Nije bot nego skot”, “Dalje nećeš moći, zvaću decu” i “Protiv terora vlasti”.

 

Učesnici protesta su duvali u pištaljke i skandirali “Vučiću, lopove”.

Demonstranti bi u ponedjeljak mogli da se nađu ispred sjedišta predsjednika Srbije, sudeći bar po najavi koja se mogla vidjeti na jednom velikom transparentu, javlja Tanjug.

Dva mladića, naime, držala su veliki transparent na kojem se učesnici protesta mogu obavijestiti da je za ponedjeljak navodno prijavljen skup ispred zdanja na Andrićevom vijencu za 12 časova, kako bi predsjedniku Srbije predali zahtjev da poništi predsjedničke izbore zbog, kako se navodi – kršenja Ustava.

 

Skup je protekao u prepoznatljivoj atmosferi sa pištaljkama, bubnjevima, transapentima, a među njima je i jedan novi – “dramski umetnici šetaju – FDU”.  Na početku se pojavio i glumac Sregej Trifunović, a pjevalo se “onesvesti se”.  Učesnici protesta su ispred ispred zgrade RTS-a uzvikivali “RTS SNS” i “Hoćemo uživo”.

Učesnici demonstracija su posjedali ispred RTS-a na ulicu, a zatim održali minut ćutanja nakon čega su počeli da uzvikuju: “Ko ne skaće taj je Vućić”, i počeli da skaču.  Kolona je od Doma Narodne Skupštine, pošla ka Terazijama zatim Trgom republike, Makedonskom ulicom i Svetogorskom ulicom do Takovske i zgrade RTS, poslije čega su se uputili ka Vladi Srbije u Nemanjinoj ulici.

Ispred zgrade Vlade Srbije su zapalili vatru i posjedali na kolovoz.  Kolona se od zgrade Vlade Srbije protezala do Ulice kralja Milana, javila je agencija Beta.  Ispred Doma Narodne skupštine je završen sedmi po redu “Protest protiv diktature”, a de
monstranti su na kraju protesta sa transparentima posjedali na stepenište ispred parlamenta.  Protest je završen uzvicima “Vidimo se sutra” i “Sutra u 18”.

Protestu su se pridružili i članovi udruženja Efektiva, organizacija potrošača i klijenata banki, najvjerovatnije zaduženi u švajcarcima, koji su stigli sa svojim obilježjima i opremljeni trubicama.

Protesti su organizovani putem društvenih mreža, pri čemu i dalje nisu poznati zvanični organizatori.

Zahtjevi protesta su smjenjivanje članova RIK, Regulatornog tijela za elektronske medije, uredništva RTS, sređivanje biračkog spiska i smjena predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković.

Novo okupljanje najavljeno je za ponedjeljak u 19 časova.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj