NOVA AMERIČKA ADMINISTRACIJA PODRŽAVA BiH! McCain u Sarajevu: Ne vjerujem da će biti rata!

Amerika podržava put BiH ka EU i NATO-u, kazao je predsjedavajući Odbora za oružane snage američkog Senata i bivši republikanski kandidat za američkog predsjednika, senator John McCain na današnjoj konferenciji za novinare u Ambasadi SAD u Sarajevu, javlja reporter Avaz.ba.

 

McCain je najavio da je donio “važnu poruku političarima u BiH”, kao i podršku aktivaciji MAP-a na putu naše zemlje ka NATO-u.

On je poručio građanima BiH da je američki narod uz njih, da cijene žrtvu koju prave te da se mora očuvati duh i tekst Dejtonskog sporazuma. Dodao je da je BiH jedno od najvažnijih mjesta na svijetu, jer se ovdje desio genocid.

– Jako mi je drago što sam opet u BiH. Zadnji put sam bio 2010. godine, a prije toga sam ovdje bio u nekoliko navrata, za vrijeme onoga što se dešavalo u regionu. Drago mi je što vidim značajan napredak koji je postignut ovdje na mnogim frontovima kada je riječ o provedbi Dejtonskog sporazuma, kada je riječ o vojsci, i oružanim snagama. Posebno se želim zahvaliti mladim ljudima koji su na službi u Afganistanu i njihova hrabrost i rad s našim trupama u Afganistanu je nešto što, zaista, cijenim – kazao je McCain.

Podržavamo BiH

Naglasio je kako SAD ostaju posvećene pružanju podrške građanima BiH. Naglasio je da “nova američka administracija podržava BiH”. On je rekao da je jako impresioniran kada je riječ o timu za Nacionalnu sigurnost s kojim se okružio predsjednik Donald Trump.

Politika SAD i dalje je ista, dakle ostajemo posvećeni pružanju podrške građanima BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu, održavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje i promoviranje nastavka evropskih integracija – kazao je McCain.

Na pitanje novinara o sankcijama koje su SAD uvele Miloradu Dodiku i da li će još neko od bh. političara u opasnosti da im se to isto desi, McCain je rekao da, ukoliko se krži Dejtonski mirovni sporazum, očekuje da neko bude sankcioniran.

Radi se o procesu koji je vrlo složen i dug. Ne mogu reći da li će neko biti sankcioniran ili en jer se radi o složenom i dugom procesu, a koji prethodi takvom djelovanju ili poduzimanju takve aktivnosti. Ne mogu predvidjeti da li će i protiv koga biti podignute sankcije, ali vjerujem da će Dejtonski mirovni sporazum i dalje biti na snazi i provođenju – kazao je on.

Dodao je da je došao ovdje jer je “ovo važan dio svijeta”, ali da je zabrinut zbog informacija u vezi određenih situacija koje su se desile ovdje, uključujući i miješanje Rusije i ruski utjecaj.

Želio sam donijeti poruku jer je sada novi predsjednik i nova administracija. Znam da većina mojih kolega članova Kongresa i republikanaca i demokrata. Ne govorim u ime predsjednika nego većine svojih kolega u Kongresu da stojimo iza BiH, da je podržavamo, da želimo da se nastavi proces njenog napretka. Postoje mnoge poteškoće i prepreke, ali postignut je veliki napredak od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i slažem se da je još puno toga što treba uraditi. Želio sam čuti šta se dešava, vratiti se u SAD, sastati se sa svojim kolegama i dati im svoje iskustvo iz prve ruke – dodao je McCain.

Istakao je da smatra da će Kongres SAD nastaviti podržavati aktivaciju MAP-a koji će na kraju dovesti do uključenja BiH u NATO.

Vojska ove zemlje je pokazala da je važna za našu Alijansu i za naša nastojanja u Afganistanu. Žao mi je što kažem da se plašim da će biti još zahtjeva za angažman NATO-a u onome što možemo nazvati jako opasnim svijetima. Također, želim zahvaliti vlastima ovdje na saradnji protiv terorizma. Veliki uspjeh je postignut protiv prijetnje koji redstavljaju teroristi. Također sam potcrtao liderstvu ove zemlje, Predsjedništvu da kad se oslobode Mosul i Raka, bit će ljudi koji će izaći iz tih gradova i pokušat će ići na mjesta gdje mogu počiniti teroristička djela. Iako ćemo slaviti oslobađanje Mosula i Rake moramo shvatiti da će kratkoročno to prouzročiti nove prijetnje koje će zahtjevati našu blisku saradnju – kazao je McCain.

On je rekao da  većina Amerikanaca vjeruje da uključenje BiH u EU moglo biti jako dobro i pozdravili bi aktivnosti na tom planu.

Naglasio je da su u SAD svjesni kako je korupcija najveći problem BiH, te da je zabrinut u vezi s tim, ali da ga raduje kako napreduje borba na tom polju.

Znate da postoji korupcija u ovoj zemlji i nadamo se da će tu, također, biti napretka. Građani ove zemlje zaslužuju jača nastojanja da se riješi pitanje korupcije  – kazao je, uz ostalo, McCain.

Također, on je dodao da je postignut veliki napredak u implementaciji Dejtonskog sporazuma.

Dejtonski sporazum je vrlo jasan. Ako postoji kršenje, onda će odgovorni biti sankcionirani. Radi se o procesu koji je vrlo strog – poručio je McCain.

Zaustavit ćemo i DAIŠ i Assada

Na pitanje o eskalaciji u Siriji i da li treba očekivati novi priliv izbjeglica, on je rekao da ga to brine i da su milioni izbjeglica  koji su dosad došli destabilizirali situaciju u Evropi.

Ali da je važno da se prenese poruka Basharu el-Assadu da nema više bombardiranju i da trebaju prestati s ubijanjem civila. Bio sam u Siriji, vidio sam, Assad je pokazao da je ratni zločinac. SAD je najmoćnija na svijetu i možemo zustaviti DAIŠ i Assada. Rusija treba da se distancira od ponašanja Assada.

Ne vjerujem da će biti rata

Na novinarsko pitanje da li brine da će na ovim prostorima biti novih sukoba, McCain je rekao da postoje oblasti koje značajno brinu ne samo ovdje u BiH.

Reći ću da je novi presjednik Srbije je odmah došao ovdje nakon što je izabran i ne možemo zaborati da sukob koji je u prvih 50 godina prošlog stoljeća tražio pažnju svijeta počeo ovdje. To je argument za nas da svijet fokusira pažnju i podršku izgradnji demokratije koji su potcrtani u Dejtonskom sporazumu. Ne vjerujem da će biti rata, ali vjerujem da ovo zahtjeva koncentrisanje nastojanja svih zemalja regiona, ali i druge zemlje uključujući SAD da se ovdje svi trebamo angažirati – kazao je MCCain.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj