NOVA ISTRAGA UTVRDILA: Avion Kačinjskog raznijela bomba!

Komisija za istragu pada aviona predsjednika Poljske Leha Kačinjskog saopštila je, sedam godina od tragedije, da novi eksperimenti pokazuju da je avion u vazduhu raznijela termobarička bomba.

Slikovni rezultat za KAČINJSKI LEH

Nove tvrdnje nakon 7 godina

“Posljednju fazu tragedije u Smolensku izazvala je eksplozija u trupu aviona koja je uništila avion, raznijela ga ne djeliće i desetine hiljada komadića, ubijajući putnike. Nakon obavljenih eksperimenata možemo da kažemo da je najvjerovatniji uzrok eksplozije bila termobarička bomba“, saopštila je komisija novinarima u Varšavi.

Šef komisije Vaclav Berčinjski rekao je prethodno, poljskoj državnoj televiziji TVP, da eksperimenti koje je njegova komisija izvršila na modelu trupa aviona u aerodinamičkom tunelu i vodenom tunelu pokazuju da su i ruska i poljska zvanična istraga te avionske nesreće došle do pogrešnih zaključaka da je riječ o avionskoj nesreći i neosnovano isključile tezu atentata.

Novinarima je komisija predstavila film, kako je naveo Berčinjski, kao ilustraciju dosadašnjeg rada te komisije, koji sadrži teze da su ruski kontrolori namjerno, po direktivi iz Moskve, pogrešno naveli avion tako da piloti misle da su bliže pisti i da nemaju više mogućnosti da odu na drugi krug.

Aktivnosti ruske strane morale su 10. aprila 2010. da dovedu do katastrofe. Kontrolori su znali da će situacija s avionom biti teška, ali ne samo da nijesu informisali posadu Tu-154 već su nastavili da je dovode u zabludu“, saopštila je komisija.

Komisija pod nadzorom ministra odbrane Antonija Maćereviča, u kojoj nema stručnjaka za istragu o avionskim nesrećama, u model na kojem je obavljala eksperimente smjestila je originalna avionska sjedišta i modele ljudskih tkiva, a nakon termobaričke eksplozije uzela je uzorke za analizu eksplozivnih materija.

Činjenica da su analize samo jednog uzorka, a ne preostalih 19, pokazale postojanje eksploziva po mišljenju komisije objašnjava zašto prethodne zvanične istrage, ni poljska ni ruska, nisu na tijelima našle ostatke eksploziva ni ikakve druge dokaze za atentat.

Zvanične istrage

Zvanična ruska i poljska istraga te nesreće, u kojoj je uz predsjednika Leha Kačinjskog poginulo 95 članova visoke državne i vojne delegacije i posade aviona zaključile su da je za pad aviona kriv pokušaj pilota da sleti po gustoj magli i nemogućim vremenskim uslovima na loše opremljen vojni aerodrom u Smolensku, kako predsjednik Kačinjski i državna delegacija ne bi kasnili na važnu komemoraciju streljanim poljskim oficirima u Katinskoj šumi kraj Smolenska 1940.

Za razliku od ruske, poljska zvanična istraga istakla je da su padu aviona doprinijeli i ruski kontrolori leta zbog toga što su se plašili diplomatskog skandala između Moskve i Varšave i nijesu zabranili predsjedničkom avionu da sleti, već su mu saopštili da uslova za slijetanje nema, ali da je odluka na posadi da proba i da eventualno ode na drugi krug.

Brat blizanac poginulog predsjednika, lider danas vladajuće poljske konzervativne stranke Jaroslav Kačinjski, nikada se nije pomirio da je njegov brat poginuo u tragičnoj, ali običnoj avionskoj nesreći i insistira na teoriji zavere: da je obaranje aviona u stvari atentat na njegovog brata blizanca, a po naređenju ruskog predsjednika Vladimira Putina.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj