RUSIJA IMA POTENCIJAL DA PORAZI ‘DAIŠ’! G7: Nema sankcija Rusiji zbog Sirije, spremni smo na saradnju sa Moskvom!

Ministar spoljnih poslova Italije Anđelino Alfano izjavio je da “nema konsenzusa” među državama članicama G7 oko uvođenja novih sankcija Rusiji. On je istakao da to neće biti učinjeno, iako je postojala namjera da se sankcije uvedu zbog ruske podrške sirijskom predsjedniku Bašaru el Asadu.

Slikovni rezultat za G7

Ideju o uvođenju novih sankcija Rusiji iznio je šef britanske diplomatije Boris Džonson, podsjetio je Alfano. On je, međutim, rekao da bi “bilo pogrešno” da se Rusija izoluje ili satjera u ćošak, prenosi AP. “Pozicija G7 je veoma jasna – podrška postojećim sankcijama” protiv Rusije zbog njenih vojnih aktivnosti u Ukrajini, rekao je Alfano.

On je dodao da Rusija treba da izvrši pritisak na Asada da obustavi upotrebu hemijskog oružja i pridruži se međunarodnim naporima za postizanje mira u Siriji. “Moramo da imamo dijalog sa Rusijom“, rekao je Alfano na kraju samita ministara spoljnih poslova G7. Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Mark Ero takođe je rekao da “pitanje dodatnih sankcija jedva da je pomenuto na sastancima”.

 

Rusija ima potencijal da porazi “DAIŠ”

Države članice grupe najrazvijenijih zemalja svijeta G7 saglasne su u ocjeni da Rusija ima potencijal da porazi  DAIŠ i vrati mir u Siriju. Ministri spoljnih poslova G7 saopštili su da Rusija može da pomogne rješavanju sukoba u Siriji i da porazi terorizam, uključujući tzv. “Islamsku državu”.

“Rusija ima potencijal da riješi konflikt u Siriji i pomogne u obnovi ujedinjene i stabilne Sirije”, navodi se u saopštenju ministara spoljnih poslova G7 nakon sastanka u italijanskom gradu Luka. G7 je pozvala Rusiju i Iran da upotrijebe svoj uticaj na sirijske vlasti i obezbijede da Damask poštuje obaveze kada je riječ o hemijskom oružju, prenosi “Sputnjik”. Pozivamo Rusiju i Iran, koje su saveznice sirijske vlasti, da utiču da Damask poštuje svoje obaveze iz Konvencije o hemijskom oružju”, navodi se u saopštenju.

Ministri spoljnih poslova rekli su da su spremni da sarađuju sa ciljem rješavanja sukoba u Siriji i obnove te zemlje, ako je Rusija spremna da upotrijebi svoj uticaj na Vladu u Damasku. “Ako je Rusija spremna da upotrijebi svoj uticaj, onda smo spremni da sarađujemo sa Moskvom na rješavanju sukoba u Siriji, da radimo na traženju političkog rješenja i na kraju da doprinesemo stabilizaciji o obnovi Sirije”, navodi se u saopštenju.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj