DA LI JE NA REDU I DALEKI ISTOK? Rastu tenzije u regiji, Japan podigao borbene avione

Šest ruskih borbenih aviona primjećeno je u blizini Japana, koji je potom podigao svoje borbene lovce. Kako javljaju japanski mediji, radari su prvo uočili dva strateška bombardera Tu-95 koji su se nalazili u blizini japanskih ostrva, sjeverno od te zemlje.

Da li je nakon Bliskog na redu Daleki istok? Rastu tenzije u regiji, Japan podigao borbene avione

Nedugo zatim, dva ruska borbena lovca Ilyushin Il-38 uočena su u blizini ostrva Hokkaido, koje je najsjevernija tačka Japana. Isti dan, dva protivpodmornička aviona, Tupljev Tu-142, nadlijetala su Japansko more, te su došli gotovo do Tokija, kada su se okrenuli i vratili nazad u Rusiju. Japanska vojska saopćila je kako ruski avioni nisu ulazili na teritorij Japana, već su nadlijetali međunarodni prostor.

Ovi incidenti dolaze u jeku krize u regionu, nakon što je američki predsjednik Donald Trump otvoreno zaprijetio Sjevernoj Koreji, koja je potom uzvratila sličnom prijetnjom, koja je uključivala Južnu Koreju i Japan.

Ruska uloga u krizi između SAD, Japana i Južne Koreje s jedne, te Sjeverne Koreje s druge strane, prilično je neutralna, ali Rusija i Japan imaju međusobnih teritorijalnih sporova. Osim toga, zvanična Moskva nikada nije s velikom blagonaklonošću gledala na japansko-američko-južnokorejski savez na Dalekom istoku.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj