DRAMA OKO NAPADA U DORTMUNDU: Misteriozno pismo je ‘neuobičajeno’, ali sugerira na ‘islamističke ekstremiste’

Ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Rajne Vestfalije Ralf Jeger kaže da je pismo u kom se preuzima odgovornost za eksplozije u Dortmundu “neuobičajeno”. Jeger je izjavio novinarima da je policija Sjeverne Rajne Vestfalije ponovo preduzela dodatne mjere bezbjednosti u Dortmundu, gdje će u srijedu uveče Borusija i AS Monako odigrati odložen fudbalski meč u Ligi Šampiona, prenio je Rojters.

Prethodno je policija objavila da istražuje moguću “islamsku vezu” povodom bombaških napada, nakon što je na mjestu napada pronađeno pismo u kom se pominje napad na božićnom vašaru u Berlinu. U pismu se pominje i njemačka izviđačka misija “Tornado” u okviru međunarodne koalicije koja se bori protiv DAIŠ-a, navelo je nekoliko njemačkih medija, pozivajući se na neimenovane izvore.

Drama u Dortmundu: Misteriozno pismo je "neuobičajeno"

 

Keler: Uhapšen jedan od dvojice osumnjičenih za napad

Njemačka glavna tužiteljka Frauke Keler izjavila je danas da pismo pronađeno na mjestu napada na autobus, koji je prevozio igrače fudbalskog kluba Borusija Dortmund, sugeriše da je napad povezan sa islamističkim eksteremištičkim motivom. Keler je dodala da je u pismu traženo povlačenje njemačkih aviona u okviru izviđačke misije “Tornado” iz Turske, koja djeluje u sklopu međunarodne koalicije, koja se bori protiv DAIŠ-a i zatvaranje američke vazduhoplovne baze Ramštajn u Njemačkoj.

Zanimljivo je da posljednji napad dolazi odmah nakon otvorenih Erdoganovih prijetnji Njemačkoj i Evropi, kako će njihove ulice biti nesigurne i da će ‘platiti cijenu’ negativnog stava prema Erdoganu.

Odgovornost preuzeli i antifašisti?

Prema njenim riječima, njemačke vlasti još procjenjuju da li je pismo kredibilno. Ona je navela da vlasti “ozbiljno sumnjaju” u drugu poruku o preuzimanju odgovornosti objavljenu na jednom antifašističkom internet portalu u kom se tvrdi da je napad izveden u znak odmazde zbog “blagog stava” kluba prema neonacističkim i rasističkim navijačima.

U međuvremenu, magazin “Fokus” je objavio da njemački istražitelji ispituju sadržaj i drugog pisma u kom se preuzima odgovornost za eksplozije u blizini autobusa fudbalskog tima Borusija Dortmund, u kojima je jedan igrač povrijeđen. Magazin navodi da je u pitanju poruka objavljena na jednom antifašističkom internet portalu u kom se tvrdi da je napad izveden u znak odmazde zbog “blagog stava” kluba prema neonacističkim i rasističkim navijačima.

Za napad u Berlinu, u decembru prošle godine u kom je 12 ljudi poginulo, odgovornost je preuzela teroristička grupa DAIŠ, podsjeća AFP. Portparolka policije Nina Fogt je za televizijsku stanicu ZDF rekla da “istraga mora da se kreće u svim pravcima”, prenijla je agencija AP.

Kako se navodi, igrač Mark Bartra je zadobio povrede ruke i morao je da bude operisan, dok je jedan policajac, koji je bio u pratnji autobusa na motociklu, bio je u stanju šoka. Njemački mediji pišu da je zahvaljujući neprobojnom staklu na klupskom autobusu fudbalera Borusije pored kojeg su dok se kretao, eksplodirale tri bombe, izbjegnuta veća tragdija.

Autobus je oštećen na dva mjesta, ali je uprkos eksplozijama polomljeno samo jedno staklo, piše “Velt”. “Špigl” navodi, pozivajući se na bezbjednosne krugove, da se radi o ciljanim napadima na autobus. Eksploziv je bio sakriven u žbunju pored puta kojim se kretao autobus sa fudbalerima. Oni su poslije eksplozije vraćeni u hotel.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj