EVROPLJANI JEZIČKI PARČAJU VELIKU BRITANIJU: Slovačkim novinarima kazna 3.300 eura ako napišu Velika Britanija, umjesto pravilnog ‘Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske’

Slovački novinari koji pišu o Brexitu, su u šoku od kada im je ovih dana stiglo upozorenje da zbog toga što zemlju koja odlazi iz Evropske unije nazivaju samo “Velika Britanija”, mogu da budu novčano kažnjeni sa 3.300 eura, a ako se ne opamete i ne pišu “Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske”, kazna će biti udvostručena.

Slikovni rezultat za theresa may and slovakia

Brexit je u Slovačkoj izvukao na svjetlo dana stari zakon iz vremena autoritarnog premijera Vladimira Mečijara iz 1995. godine kojim su standardizovani nazivi i toponimi koje moraju da upotrebljavaju mediji i državna uprava.

Nastojimo prvenstveno da upozorimo. Nikoga još nismo kaznili, ali spremni smo da natjeramo da se zakon poštuje“, kazala je slovačkim medijima predsjednica Ureda za geodeziju, kartografiju i katastar Marija Findrihova.

Ured je u više redakcija slovačkih medija poslao ljubazno pismo u kojem obavještava novinare da pišući “Velika Britanija” krše zakon, a da je jedino kako mogu da zvanično skrate dugačak rogobatni puni naziv te države jeste “Ujedinjeno Kraljevsto”, što opet običnom Slovaku ništa ne govori i nije uobičajeno.

Začudo, iako u to vrijeme susjedna Češka nije imala kraći zvanični naziv, već bi moralo da se piše “Češka Republika”, stari zakon dozvoljava novinarima da to bude “Češka”, dok za naziv “Velika Britanija” prijeti kazna od 3.300 eura, a ako to novinar ponovi u narednom tekstu, onda kazna raste na 6.600 eura.

Paradoksalno, pod udar zakona mogla je da dođe i britanska ambasada u Bratislavi koja je saopštila da joj naziv Velika Britanija nimalo ne smeta, ali je radije svoj logo izmijenila u “Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske”.

Mediji su riješili da za sada ignorišu bizarni zakon i upozorenje, posebno što, kako je upozorio dnevnik SME, prva bi drakonske kazne morala da plaća slovačka vlada i šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak koji i u dokumentima upotrebljava uobičajeni kraći, neformalni naziv “Velika Britanija”

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj