TILERSON U RUSIJI: Ipak sastanak i sa Putinom!

Predsjednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom u Moskvi, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Kako je rekao, sastanku prisustvuje i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. Nakon sastanka predviđeno je da Lavrov i Tilerson održe konferenciju za novinare. Prethodno je saopšteno da je sastanak Lavrova i Tilersona trajao pet sati.

Vladimir Putin i Reks Tilerson, Foto Reuters

Američka agencija AP ocenila je da je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov danas u Moskvi priredio državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu “neprijatno hladan” prijem, optužujući vlasti u Vašingtonu da su izvršile nazakonit napad na sirijskog predsjednika Bašara al Asada. “Bio je to zloslutan početak Tilersonove posjete, prve posjete Rusiji nekog zvaničnika kabineta (predsjednika SAD Donalda) Trampa”, navodi AP.

Tilersonova posjeta Rusiji dešava se usred istrage FBI o navodnoj umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore, što je Moskva u više navrata demantovala. Vašington post je objavio da je Federalni FBI dobio prošle godine tajni sudski nalog da prati komunikacije Kartera Pejdža, savjetnika Donalda Trampa, u okviru istrage o mogućoj umešanosti Rusije u izbornu kampanju.

Poziv da se udaljimo od Assada je ustvari poziv da pomognemo teroristima

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da je dolazak u Moskvu sa ultimatumima beskoristan i kontraproduktivan. “Mislim da su svi odavno shvatili da je dolazak kod nas sa ultimatumima uzaludan, to je jednostavno kontraproduktivno”, istakla je ona.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je  da je poziv Rusiji da se distancira od sirijskog predsjednika Bašara el Asada apsurdan i kratkog daha, jer ne uzima u obzir dva ključna cilja, a to su borba protiv terorizma i pronalaženje političkog rešenja za sukob u Siriji.

Peskov je rekao da su ključni ciljevi borba protiv ekstremista tzv. ‘Islamske države’ (ID) i traganje za političkim rješenjem krize u Siriji, dodajući da Rusija podržava Asada u toj borbi, prenijela je agencija Tass. Bašar el Asad je legitiman vođa i vrhovni komandant sirijske vojske, koji se bori protiv međunarodnih terorista koji su okupirali veliki dio teritorije njegove zemlje, kazao je on.

Prema njegovim riječima, poziv da se Rusija distancira od sirijskog predsjednika je poziv da se pomogne teroristima da nastave ofanzivu protiv legitimnih vlasti u Siriji. Peskov je odbacio optužbe da je Moskva navodno pokušala da zataška hemijski napad u sirijskoj provinciji Idlib u kome su ubijene desetine ljudi, uključujući djecu, navodeći da se radi o “informacijskom haosu”.

Američki predsjednik Donald Tramp je u intervjuu, dan uoči posjete američkog državnog sekretara Reksa Tilersona Moskvi, za probleme u Siriji okrivio Rusiju, koja ‘podržava Asadov režim’. Rusija je, sa svoje strane, potvrdila podršku vladi Sirije.

O čemu su razgovarali Tilerson i Foto: Reuters Lavrov?

Tilerson je na sastanku s Lavrovim poručio da će linije komunikacije SAD sa Rusijom uvijek ostati otvorene, ocijenivši da se današnji sastanak održava u važnom trenutku kako bi Rusija i SAD mogle da preciziraju polja od zajedničkog interesa. Prema njegovim riječima, to se primjenjuje čak i kada su taktike različite.

“Želimo da preciziramo oblasti u kojima postoje oštre razlike u stavovima kako bismo shvatili zašto one postoje i kakvi su izgledi za smanjenje tih razlika”, objasnio je američki državni sekretar. On je rekao da se raduje otvorenim, poštenim i iskrenim razgovorima kako bi se bolje definisali američko-ruski odnosi.

Lavrov rekao Tilersonu da su spremni za dijalog, ali da je napad na Siriju kršenje međunarodnog prava koje ne bi trebalo da se ponovi. Lavrov je naglasio da je temeljno važno da se spriječe budući američki napadi na Siriju. Foto: AP

Lavrov je rekao da posjeta američkog državnog sekretara Tilersona Moskvi dolazi u pravo vrijeme, i da je ovo “dobra prilika da se poprave izgledi za saradnju.”

“Važno nam je da znamo kakav je vaš stav, stav SAD i kakve su istinske namjere američke administracije”, rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je američkom kolegi rekao i da želi iskrene i poštene razgovore o formiranju široke antiterorističke koalicije.

“Mnogo puta smo rekli da smo spremni na konstruktivni dijalog na ravnoj nozi sa SAD”, podsjetio je Lavrov, poručivši da se Moskva zalaže za kolektivne akcije.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj