(VIDEO) IZETBEGOVIĆ ZA TV1 O LAŽNOJ LJEVICI: ‘Kada god bi došao do mene, Šepić je uvijek imao neke lične zahtjeve, a Kasumović je donedavno optuživao Vatikan i pozivao da se hvatamo oružja’

Ekskluzivni intervju za večerašnji Dnevnik TV1 dao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

U intervjuu sa Nikolinom Veljović o dvije godine mandata aktuelne vlasti, prošlim i eventulano novim političkim krizama, odnosima na relaciji između Bošnjaka i Hrvata, SDA i HDZ-a. Otkriva šta je spreman, a šta nije prihvatiti kada su u pitanju zahtjevi Dragana Čovića i o kakvim se “paketima” može razgovarati.

Izetbegović je govorio i o stanju unutar SDA, “odmetnutoj” četvorki ali i mogućim kandidatima ove stranke za člana Predsjedništva BIH. Uputio i jasne poruke vlastima u RS i Miloradu Dodiku te odgovorio na špekulacije o ukidanju naziva Republike Srpske. U intervjuu i o parlamentarnoj većini na nivou BiH i odnosu sa Savezom za promjene, te o dojmovima sa večere regionalnih lidera u Mostaru.

O Šepićevoj i Kasumovićevoj stranci

-Mnogo smo toga činili sa naše strane da pređemo preko dosta stvari koje je radio, prije svega gospodin Šepić, i nastavit ćemo u odnosu na ostale. On je već sam sebe isključio iz SDA – ne možete praviti novu stranku i takve kvalifikacije o politici SDA govoriti, a biti u SDA, kazao je Izetbegović.

-On će krenuti u taj projekat. Koliko će imati uspjeha ne znam, ali ono što sigurno znam da će to ići na štetu samo bošnjačkog korpusa. Priča o multietničkoj stranci koja će dobiti podršku u RS-u, područjima nekadašnje Herceg-Bosne je potpuno neutemeljena i nikome to nažalost do sad nije pošlo za rukom, rekao je Izetbegović.

Prema riječima Izetbegovića i mnogo ‘jači’ su izlazili iz SDA, ali su njihovi politički projekti propadali. Između ostalog je naveo Adil-bega Zulfikarpašića, Muhameda Filipovića, Harisa Siladžića i sl.

-Gospodin Šepić ništa u životu nije radio, osim što je pričao. Dakle, nema ništa konkretno da je uradio da se uporedi uopšte sa ovim ljudima koi su ranije pravili stranke, ističe Izetbegović te navodi da je Šepić kada bi došao do njega svaki put imao neke lične zahtjeve. Prema riječima lidera SDA njega nije zanimalo kako zaustaviti iseljavanje mladih iz BiH, ili kako pokrenuti izgradnju autoputa, nego isključivo pitanja tipa ‘da li bi Šepić mogao biti potpredsjednik, da li bi Šepić mogao biti ministar civilnih poslova, jer ako neće onda će zaustaviti imenovanje Vijeća ministara, dok mi sve to nije dosadilo’, ističe Izetbegović.

Za Kasumovića je rekao kako je prije nekoliko godina javno govorio kako ‘Vatikan sprema poseban projekat uništenja Bošnjaka, i kako se trebamo hvatati puške’, a sad kako kaže Izetbegović sve mu je jednostavno – i napraviti multietničku stranku i zaustaviti rat i sl.

 

(Global CIR)

Komentiraj