(VIDEO) UVJEREN U POBJEDU! Radončić za Hayat TV: Nevažno je ko će mi biti protukandidat na izborima

Gostujući u večerašnjem izdanju emisije „Intervju“ na Hayat HD-u Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost, rekao je da mu je apsolutno nevažno koga će imati za protukandidata u borbi za poziciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Prije samih izbora neophodno je promjeniti izborni zakon da bi izbori bili fer i legitimni, tvrdi Radončić.

-Ako se ne promijeni izborni zakon ne uzdam se ni u šta“, kaže Radončić i tvrdi kako je ranije bilo izborne krađe. Tvrdi da su na izborne listiće dopisivana imena, a potom proglašavani nevažećim i to baš oni na kojima su glasači njemu dali povjerenje. Radončić također priželjkuje izbore u dva kruga, te da pobjednik bude onaj koji osvoji najmanje 50 posto plus jedan glas.

Radončić je komentirao i sudski proces koji se protiv njega vodi na Sudu BiH. Kaže kako je slučaj montiran, a da oni koji su ga montirali više nisu na pozicijama koje su ranije imali.

-To suđenje je više štete nanijelo pravosuđu nego meni, ali vjerujem u fer i pošteno suđenje -, zaključuje Radončić.

Semir Efendić pobjegulja koja zasluzuje prezir

Na pitanje voditelje Tomislava Đurića kako komentira nedavne napade Semira Efendića, načelnika općine Novi Grad Sarajevo i optužbu da je srbijanski špijun, Radončić odgovara da je takve optužbe već riješio i pobio u sudskom postupku te da je prošao petomjesečne kontrole kod imenovanja za ministra sigurnosti BiH. Pojašnjava da nikada ne bi prošao kontrolu da je radio za bilo koju stranu službu. Za Efendića kaže da mu takva vrsta ljudi ne može držati predavanja i kaže:

– Dok sam ja ratovao on je bio na elitnom školovanju u Maleziji. Ta vrsta pobjegulja zaslužuje prezir i ništa više.

Kaže da je u slučaju konfrontiranja s Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA i članom Predsjedništva BiH, drugačije i da njegove napade ne doživljava lično.

– Ja kritikujem g. Izetbegovića zato što ja ne mogu da budem vreća za ćebovanje -, Radončić pojašnjava da je baš tako SDA postupala sa svojim prethodnim koalicionim partnerima i da nije moguće da SDA-u niko nije valjao, ni SBiH, ni SDP, ni DF… Izetbegović je, tvrdi Radončić, bliži turskom načinu vladanja, dok za sebe kaže da slijedi principe zapadnih, razvijenih demokratija i da je to suštinska razlika između njih dvojice.

Koga će Radončić ‘rasturiti kao zvečku’

Radončić SDA-u zamjera i nepotizam, zapošljavanje po rodbinskim vezama, a na konstataciju voditelja da takvih pojava ima i u SBB Radončić je kazao:

– Nađite mi ih i ja ću ih politički rasturiti kao zvečku.

Radončić razvojnu šansu za BiH vidi u usvajanju dodatnih akciza na gorivo u Parlamentu BiH. Iako je jasno da će poskupjeti gorivo, a to poskupljenje značiti i lančana poskupljenja na tržištu, Radončić tvrdi kako je alternativa gora – neće biti novih radnih mjesta, velikih infrastrukturnih radova, investicija.

Na pitanje hoće li u izbornoj 2018. godini uslijediti nove krize Radončić odgovara da se nada da neće. Optimista je, kaže.

Pogledajte cijeli intervju i saznajte šta je poručio Fadilu Novaliću, te ko, prema mišljenju Radončića, upravlja Federalnom televizijom.

(Global CIR/Hayat)

Komentiraj