DOBROČINITELJ DO KRAJA: Esma Redžepova svu imovinu ostavila Makedoniji

Kraljica romske muzike Esma Redžepova Teodosievska do kraja je ostala kraljica. Prekjuče je otvoren njen testament u kome stoji da svu svoju imovinu ostavlja Makedoniji.
“Godinama je govorila da želi svoj dom kulture i humanosti da ostavi Makedoniji, a to obećanje je i ispunila. Prekjuče je otvoren testament Esme u kome jasno stoji da svu imovinu podaruje državi. Esma je mnogo voljela Makedoniju, i Makedonija je voljela Esmu. Svuda po svijetu, u svim intervjuima je pominjala Makedoniju. U srcu je nosila makedonsku pjesmu, dušu i misao. Zato je Esma svu svoju imovinu poklonila Makedoniji”, rekla je za Radio Slobodnu Makedoniju, Zorana Kostovska, njena najbliža saradnica, prenosi Kurir.

Esma Redžepova Teodosijevska je umrla 11. decembra prošle godine nakon kratkog bolovanja. Legendarna pjevačica je preminula u 73. godini života.

Ona je 2013. godine dobila prestižnu titulu Nacionalni umjetnik Republike Makedonije. Održala je nebrojano koncerata po cijelom svijetu i humanitarnih akcija, a iza sebe je ostavila 47 djece koje je usvojila, odgojila i izvela na put.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj