MRTVA IZBORNA TRKA U FRANCUSKOJ: Sedam dana do izbora četvero predsjedničkih kandidata gotovo izjednačeno u anketama

Francuski predsjednički izbori bit će tijesna utrka, prema rezultatima ankete objavljenima u petak deset dana do izbora i pokazuju da razlike za četiri vodeća kandidata ne prelaze tri posto. Samo dva kandidata koji ostvare najbolje rezultate u prvome krugu 23. aprila ulaze u drugi krug 7. maja.

U blagoj prednosti Macron i Le Pen

Utrka se zaoštravala tjednima i postoci su se približavali iako je kandidat centra Emmanuel Macron i dalje favorit. Prema ispitivanju Ipsos-Sopra Steria za dnevnik Le Monde, u prvome krugu 23. aprila Macron i čelnica krajnje desne Nacionalne fronte Marine Le Pen trebali bi dobiti 22 posto.

Kandidat krajnje ljevice Jean-Luc Melenchon i konzervativac Francois Fillon dobili bi 20, odnosno 19 posto. Prema anketi u drugi krug ušli bi Le Pen i Macron i on bi pobijedio sa 63 posto.

Sve popularniji kandidat krajnje ljevice

I druge ankete govore o zaoštravanju utrke tijekom travnja pokazujući da vodeći dvojac slabi, a Fillon te osobito Melenchon jačaju.

Nakon uspješnog nastupa u televizijskom sučeljavanju Melenchonu je naglo porasla popularnost što zabrinjava ulagače jer on je neprijateljski nastrojen prema Europskoj uniji i reformama radnog zakonodavstva. Neke ankete čak govore da bi 65-godišnji Melenchon, uspije li se probiti u drugi krug, mogao pobijediti.

Anketa objavljena u petak predviđa da bi Macron pobijedio Melenchona s 55 posto u drugome krugu, ali bi Melenchon, ako bi se u drugome krugu natjecao protiv Fillona ili Le Pen svakoga od njih pobijedio sa 60 posto.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj