OTPORAN NA VATRU, VODU I SVEMIRSKU RADIJACIJU: Disk koji će čuvati podatke 100 hiljada godina

Ruski naučnici predstavili su svjetskoj javnosti disk za koji kažu da će moći da čuva podatke više od 100.000 godina. Novi ruski izum će biti otporan na sve elemente koji su do sada uništavali standardne kompakt diskove uključujući vatru, vodu i svemirsku radijaciju.

Disk će čuvati podatke 100 hiljada godina

Disk je napravljen od kvarcnog stakla, ima prečnik standardnog CD-a, a podaci se na njega stavljaju i koriste na sličan način kao na CD, DVD i Blu rej diskovima.

Šef moskovske laboratorije za lasersko mijenjanje nanostrukture stakla Ivan Glebov rekao je da su istraživanja pokazala da će kapacitet diska moći da bude povećan do jednog terabajta (1TB) memorije što je za druge vrste optičkih diskova nemoguće.

Podaci na sadašnjim hard diskovima mogu da traju do 50 godina, dok je vijek trajanja optičkih diskova i magnetnih traka između 60 i 100 godina.

Glebov je rekao da je to podstaklo naučnike u laboratoriji da naprave “vječni” disk u saradnji sa Fondacijom za napredne istraživačke projekte u Rusiji. On je dodao da će disk biti testiran u bibliotekama i arhivima, a komercijalna proizvodnja će početi 2021. godine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj