PRORAČUNATO U APOKALIPSU? CIlj napada je DAIŠ u Afganistanu, ali poruka je usmjerena ka Rusiji i Sjevernoj Koreji

SAD su prvi put upotrijebile svoju najveću nenuklearnu bombu. CIlj napada je DAIŠ u Afganistanu, ali poruka je usmjerena ka Rusiji i Sjevernoj Koreji, smatra Florijan Vigand.

Slikovni rezultat za mother all bombs

Ko je mogao to i pomisliti, i to na Veliki četvrtak, na pragu Uskrsa, SAD “God’s own country” i samoproklamovani pokrovitelj hrišćanskih vrijednosti upotrebljava prvi put svoju najveću nenuklearnu bombu. Eksplozija ove “Majke svih bombi” u istočnom Afganistanu je, prema očevicima, bila gigantski jaka. No, realni razlozi zbog čega je bomba upotrijebljena nisu još u potpunosti jasni. Ono što na prvi pogled izgleda kao da se američki predsjednik Donald Tramp mašio još jedanput za njegovu misterioznu kutiju punu iznenađenja, ovaj put bi moglo da ima vojno-političku logiku.

Cilj je promišljeno izabran. Ova mega-bomba pogodila je duboko ukopane bunkere Islamske države u pograničnoj oblasti ka Pakistanu, koji su bili polazni punkt za krvave napade u Afganistanu. Ko onda tu može reći da je bomba upućena na pogrešnu adresu? Bez obzira što je ovo samo korak do upotrebe nuklearnog oružja, ova akcija američke vojske neće pobrati veću međunarodnu kritiku, a u stvari bi trebalo da šokira!

Upozorenje Moskvi i Pjongjangu

U Moskvi, međutim, danas na Veliki petak počinje međunarodna konferencija, koja bi konačno trebalo da donese mir u ratom uzdrmanom Afganistanu. Ali, za razliku od sličnih susreta na drugim mjestima, ovdje neće učestvovati ni Sjedinjene Države, ali ni druge zemlje članice Nato saveza čiji su vojnici stacionirani u Afganistanu. Izgleda da Rusija želi da preuzme inicijativu u pregovorima koji su zapali u ćorsokak – i to s dobrim razlogom. Jer, Avganistan je opasno pred njenim kućnim pragom. A upravo to bi moglo da zadaje muke Vašingtonu. Bacanje bombe sigurno važi kao zgodno sredstvo da se kako Moskvi tako i Kabulu pokaže da se SAD neće tako lako odreći svoje moći na Hindukušu.

Weigand Florian Kommentarbild App
Florijan Vajgand

A još dalje u istočnoj Aziji, ovaj bi oblak iznad mjesta sa kojeg je bačena bomba, mogao da bude kao rani znak za mnogo veću krizu. Dok Pjongjang prijeti nuklearnim probama, SAD su u vodama oko Sjeverne Koreje već stacionirale svoje ratne brodove. Tramp je opet u kontranapadu u svom stilu kratke retorike – SAD će se pozabaviti Sjevernom Korejom.

“Majka svih bombi” kao kulise upozorenja za ratničku razmjenu udaraca sa nuklearnom silom kao što je Sjeverna Koreja? Reakcije pojedinih visoko rangiranih američkih generala upućuju na to da se vojni vrh pribojava upravo takve interpretacije. Jer, oni nisu željeli da ovoj akciji pridaju toliko veliki značaj. Vojni vrh smatra da je mega bomba bila samo najpogodnije sredstvo da se pobijedi uporište tzv ‘Islamske države’. I ako se gleda čisto vojnom logikom, oni su u pravu. No, iako u istočnom Avganistanu nisu borci IS-a najveća opasnost, već talibani koji su aktivni skoro u cijeloj zemlji, vlada u Kabulu se ipak raduje podršci Vašingtona.

Mora se još napomenuti da je put do sljedećeg koraka i upotrebe nuklearnih bojevih glava, i nakon upotrebe mega bombe, još uvijek daleko i skoro nezamisliv. Ali, ostaje rizik. Jer, ko može zaista stoprocentno garantovati da niko neće pomjeriti granicu na više i odgovoriti napadom sa još opasnijom bombom, ako bude imao sredstva i volju da to uradi? Do tog trenutka se samo odlaže opasnost od apokalipse.

 

(Global CIR/DW)

Objavljeno u:

Komentiraj