STUB PORODICE I DRUŠTVA! Izetbegović za poboljšanje položaja žena, očuvanje koalicije i aktuelnih vlada!

Svečanosti u ilidžanskom hotelu “Melek“ prisustvovao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH, koji je tom prilikom poručio aktivistkinjama “Fatme” da su one vojska na terenu. Također, pozvao ih je da pomognu unutrašnjoj koheziji stranke, jer “Sa jakom SDA, jača je BiH“ i “U jedinstvu je snaga“, javljaju agencije.

– Čestitam vam 24 godine trajanja “Fatma”, 24 godine predanog i posvećenog rada u plemenitoj misiji pomaganja šehidskim porodicama, očuvanju digniteta i osnaživanju bošnjačke porodice, posebno osnaživanju pozicije žene, majke Bošnjakinje, koja je često marginalizovana i isključena iz bitnih društvenih tokova – rekao je Izetbegović.

Dodao je da je Asocijacija “Fatma” svojim upornim pozitivnim angažmanom osigurala prepoznatljivu poziciju u bošnjačkom korpusu i društvu općenito, ne samo zbog njene programske utemeljenosti i usmjerenosti, već prioritetno zbog njene praktične brige i napora da porodica, kao osnovna ćelija društva, lakše prolazi kroz postratne i druge krize koje donosi turbulentan razvoj moderne civilizacije na način da se očuva i ojača pozicija, identitet i dostojanstvo žene Bošnjakinje, kao stuba porodice i društva.

Istakao je da je “Fatma” dala veliki doprinos da SDA ostvari odlične izborne rezultate u dva posljednja izborna ciklusa.

U razgovoru s aktivistkinjama Asocijacije “Fatma” informisao ih je o trenutnoj situaciji unutar stranke, ali i na političkoj sceni u BiH. Naglasio je da se SDA susreće sa jako puno problema, bez obzira što je stranka uključena u vlast na svim nivoima.

-Sačuvati i obraz i nacionalni ponos i pri tome koalicije, mir, stabilnost i teritorijalni integritet i ekonomski napredak, zadržati omladinu da ne napušta BiH, sve to nije lako. Unatoč svim tim problemima, stvari u BiH idu naprijed, iako je mnogo kočničara u tom procesu. Motor SDA oličen u premijerima, ipak, zemlju vuče naprijed – naglasio je Izetbegović.

Kako je kazao, u SDA se pojavilo rivalstvo unutar same stranke, “a ne mogu svi biti ministri i parlamentarci”.

Kenela Zuko, predsjednica Asocijacije “Fatma”, istakla je da Stranka demokratske akcije putem Statuta i programske deklaracije promovira vrijednosti porodice i radi na njenom osnaživanju, kako putem institucija, tako i putem Asocijacije “Fatma”.

Prilikom osnivanja Asocijacije “Fatma” njen rad se bazirao na radu sa porodicama poginulih boraca i šehidskim porodicama, dok se danas asocijacija bavi općenito pitanjem porodice, njenim osnaživanjem i to putem edukativnog i humanitarnog rada – rekla je Zuko.

Proslavi 24. godišnjice prisustvovala je i Fatima Hukić, počasna predsjednica Asocijacije “Fatma“ koja je napisala program za njen rad. Ona je kazala da je ponosna na saradnice, više od 1.000 njih širom BiH, koje su bez ikakve naknade realizirale projekat.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj