UKUPNA VRIJEDNOST 55 MILIONA EURA: Vojska Hrvatske prikazala haubice iz Njemačke

Oružane snage Hrvatske su danas u Zagrebu prikazale prve dvije od ukupno 16 samohodnih haubica “PzH2000” njemačke proizvodnje, kalibra 155 milimetara. U Remontnom zavodu na Jankomiru je rečeno da se nabavkom tih haubica vatrena moć hrvatske vojske “višestruko umnožava”, saopćilo je Ministarstvo odbrane.

Time počinje “isporuka tog moćnog oružja u ukupnoj vrijednosti oko 55 miliona eura, a njegovom realizacijom sposobnost Oružanih snaga u tom području je značajno porasla, i stavlja nas na nivo najbolje opremljenih artiljerijskih sistema NATO saveza”, rekao je ministar odbrane Damir Krstičević.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga general Mirko Šundov je rekao da samohodne haubice doprinose sposobnosti Oružanih snaga za “uvjerljivo odvraćanje i odlučnu borbu protiv svake prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu” Hrvatske, kao i međunarodnoj sigurnosti i stabilnosti u regiji.

Ministarstvo odbrane je saopćilo da je proces nabavke samohodnih haubica “PzH2000” počeo potpisivanjem sporazuma sa Saveznim ministarstvom odbrane Njemačke krajem 2014. godine.

Cilj je nabavka artiljerijskih sistema od 155 milimetara “L52”, sa “sposobnošću gađanja na efektivnim daljinama od 40 kilometara, uz mogućnost korištenja ‘pametne municije’ i istovremenog udara više projektila u isti cilj”.

Ostalih 14 haubica će Hrvatskoj biti isporučeno do kraja ove godine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj