(VIDEO) PRVI PUT KORIŠTENA U BORBI! Amerikanci u Afganistanu bacili ‘majku svih bombi’: ‘Sadrži čak 11 tona eksploziva, sve u krugu 300 metara je uništeno’

Sjedinjene Američke Države bacile su najveću nenuklearnu bombu kojom raspolažu na dio istočnog Afganistana gusto naseljenog ekstremistima takozvane “Islamske države”. Ovo je prvi put da je “majka svih bombi”, kako je nazivaju, korištena u borbi, a njeno bacanje odobrio je američki general John Nicholson. Američki predsjednik Donald Trump na upite novinara odbio je direktno kazati da li je potpisao odobrenje za ispaljivanje bombe. Poznato je da je ranije potpisao dozvolu američkim snagama u inostranstvu da djeluju nezavisno na bojnom polju. 

Rezultat slika za mother all bombs

Prvi put u borbi korištena je bomba GBU-43 teška oko 10 tona. Bomba koju američka avijacija naziva “majkom svih bombi” bačena je na pećine i skloništa ekstremista DAIŠ-a u afganistanskoj provinciji Nangarhar u blizini granice s Pakistanom. Riječ je o najvećoj nenuklearnoj bombi na svijetu sa GPS navođenjem, razvijenoj još za vrijeme rata u Iraku.

Američka vojska još nije saopćila ništa o rezultatima napada, ali prema informacijama lokalnih afganistanskih zvaničnika poginuli su brojni pripadnici ISIL-a, a sve u radijusu od oko 300 metara je uništeno.

“GBU je veliko, moćno i precizno oružje. SAD borbu protiv DAIŠ-a doživljavaju vrlo ozbiljno i da bismo porazili tu terorističku grupu moramo im uskratiti prostor za operacije, što smo i učinili. Ciljali smo sistem tunela i pećina koje koriste za slobodno kretanje koje im je omogućavalo da napadaju vojne savjetnike SAD-a i afganistanske snage. Sjedinjene Države poduzele su sve neophodne mjere da spriječe civilne žrtve i kolateralnu štetu”, naveo je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer.

Napad je uslijedio nakon prošlosedmične pogibije američkog specijalca u toj afganistanskoj pokrajini i na 16. godišnjicu uključenja SAD-a u ratna dejstva u Afganistanu, te nekoliko sati nakon što je Pentagon priznao da je u zračnom napadu u Siriji izvedenom prije dva dana greškom ubijeno 18 pobunjenika.

Trump rekao da je bombardiranje Afganistana "veoma uspješna misija"

Inače, bomba GBU-43 je dizajnirana 2002, a u službi je od 2003. godine, kada je i testirana dva puta u vojnoj bazi na Floridi. Duga je više od devet metara i sadrži 8,5 tona TNT eksploziva. Može probiti 60 metara ojačanog betona. Ova bomba se smatra i najstrašnijim oružjem koje Pentagon posjeduje. Ruska verzija bombe, za koju Moskva tvrdi da je četiri puta moćnija od američke, dobila je nadimak “otac svih bombi”.

 

 

Objavljeno u:

Komentiraj