A DRŽAVA OSIGURALA SMJEŠTAJ I HRANU! Prošvercovali računare i hakovali iz zatvora

Dvojica osuđenika u jednom američkom zatvoru uspjela su, pod budnim okom čuvara, da prošvercuju dva kompjutera, povežu se na internet i počine nekoliko krivičnih djela, poput prevare s kreditnim karticama i krađe identiteta.

Prošvercovali računare i hakovali iz zatvoraRiječ je o Adamu Džonstonu i Skotu Sprigsu, koji su kaznu služili u zatvoru srednjeg nivoa sigurnosti Marion.

Istragom je utvrđeno da su, tokom služenja ka-zne, učestvovali u programu “Zelena inicijativa”, u kojem je bilo predviđeno da recikliraju dijelove starih računara. Oni su, umjesto toga, sačuvali dijelove za dva kompjutera, ubacili dodatne hard diskove, mrežnu kartu i bez ikakve kontrole čuvara, prošvercovali u korpi s prljavim vešom kroz zatvor, sve do sobe za fiskulturu, gdje su ih sakrili u plafon.

Osim što su uspjeli da podese svu opremu, zatvorenici su sproveli mrežni kabl, povezali se na zatvorsku računarsku mrežu i, uz pomoć stare šifre nekadašnjeg osoblja, uspjeli da izađu na internet. Kako je objašnjeno u rezultatima istrage, Džonston je, hakujući bazu podataka, saznao lične podatke drugog osuđenika, na čije ime je aplicirao za pet kreditnih kartica, a namjeravao je i da podnese falsifikovani zahtjev za povrat poreza.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj