JAČANJE NATO-a: Amerika rasporedila svoje najmodernije borbene avione u Evropi, dva ruska vojna broda stigla do britanskih voda

Mlazni lovci američkih zračnih snaga F-35 doletjeli su u subotu u Britaniju u prvom raspoređivanju ovog najmodernijeg zrakoplova u Europu kao dijela zajedničke američko-europske misije obuke kako bi se ojačao NATO, rekla je američka vojska.

Raspoređivanje je već dugo planirano, ali dolazi u vrijeme pojačanih napetosti između NATO-a i Rusije dok se SAD i europski saveznici sukobljavaju s Moskvom zbog njezina upada u Ukrajinu i potpore sirijskom režimu.

“Isturena nazočnost lovaca F-35 podržavaju moj prioritet da imam spremne i raspoređene snage ovdje u Europi”, rekao je u priopćenju general Curtis Scaparrotti, zapovjednik NATO-a u Europi i američkih snaga u Europi. “Ovi zrakoplovi, što je još važnije, muškarci i žene koji njima upravljaju, učvršćuju mogućnosti i sposobnosti NATO-a”.

Zrakoplovi su iz američke  baze u saveznoj državi Utah doletjeli u bazu britanskih zračnih snaga u Lakenheathu u Engleskoj. Američke oružane snage nisu rekle gdje će ovi borbeni zrakoplovi najnovije pete generacije operirati niti koja će biti njihova misija, ali su rekle kako će osigurati obuku i ojačati NATO.

SAD jača svoju vojnu nazočnost u Europi, posebice u istočnoj Europi zadnjih godina kako bi sačuvao stabilnost istočnih članica NATO-a nakon ruske aneksije Krima i njezine potpore proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini.

Dva vojna broda stigla tik do britanskih voda

Britanska mornarica danas će u večernjim satima kroz Kanal prepratiti dva ruska vojna broda nakon što ih je uočila u Sjevernom moru kako se kreću u smjeru Dovera. Vojni brod HMS Sutherland locirao je dva broda rano jutros. Iz Ministarstva poručuju kako će najnaprednijim radarima pratiti svaki pokret ova dva ruska broda dok ih se ne udalji od britanske obale, javlja Daily Mail.

Ne zna se zašto gdje su se brodovi uputili niti koji im je zadatak. ‘HMS Sutherland budno prati ova dva ruska broda dok prolaze blizu britanskih voda’, rekao je ministar obrane sir Michael Falon. Ranije ove godine, veliki ruski nosaš aviona Admiral Kuznjecov uočen je kako prolazi uz obalu Doveru na putu natrag za Rusiju. RAF-ovi avioni tom prilikom pratili su njihov, kako u britanskoj mornarici kažu, opasan prolazak uz njihov teritorij.

Zapovjednik vojnog broda HMS Sutherland kaže kako su spremni reagirati na svaki poziv. ‘Od životne važnosti je da kraljevska mornarica pokaže svoju prisutnost i predanost zaštiti teritorijalnog integriteta britanskih voda’, rekao je zapovjednik Andrew Canale.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj