NASA: Okeanski svijet na Saturnovom mjesecu pogodan za život

NASA ima nove dokaze da su najvjerovatnija mjesta gdje se može naći život osim Zemlje Jupiterov mjesec Evropa ili Saturnov mjesec Enceladus, prenosi CNN.NASA:Okeanski svijet na Saturnovom mjesecu pogodan za život

Posebno pogodne uslove ima Enceladus, navodi NASA koja je na konferenciji u svom sjedištu predstavila nova otkrića. NASA je navela da su na Saturnovom mjesecu otkriveni potrebni sastojci za nastanak života.

Naučnica projekta Kasini Linda Spilker iz NASA saopštila je da je otkriće napravila sonda Kasini, koja se nalazi u Saturnovoj orbiti već 13 godina i koja je pronašla vodonik na Enceladusu.

Naučnici navode da su mjeseci Enceladus i Evropa potencijalni “okeanski svjetovi”, gdje je život sličan zemlji moguć uz prisustvo pravih uslova. Prema njima, Enceladus gotovo da ispunjava sve uslove, ali za sada nisu primijećeni mikrobi i mikroorganizmi.

Kako NASA-ini naučnici opisuju, ti svjetovi su okovani debelim slojem leda, kao što je Zemlja obavijena atmosferom, a unutra, gdje se sumnja da su velike količine vode, dešavaju se razni hemijski procesi koji mogu dovesti do pojave života sličnom ovom na Zemlji uprkos odsustvu Sunca.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj