SMRTONOSNI REFERENDUM: Najmanje dvije osobe poginule tokom glasanja o novom ustavu Turske

Najmanje dvije osobe su poginule danas u tuči koja je izbila ispred biračkog mjesta u jugoistočnoj provinciji Dijarbakir tokom referenduma, javlja prorežimska agencija Anadolija.

Turska novinska agencija izvještava da je svađa između dvije porodice završila smrtnim ishodom u školskom dvorištu škole u selu na jugoistoku Turske, gdje se danas glasa na referendumu, prenio je AP. Za sada se ne zna šta je bio uzrok svađe, izveštava Anadolija, dok agencija Dogan izvještava da je uzrok “neslaganje u političkim stavovima”. Jedna osoba je prebačena u bolnicu, dok su dvije osobe privedene poslije incidenta.

Građani Turske, njih 55 miliona, danas na referendumu odlučuju o prijedlogu Ustava koji bi moć i formalno skoncentrisao u rukama predsjednika zemlje, odnosno o tome da li njihova država treba da sa parlamentarnog prijeđe na predsjednički sistem vladavine.

Uspjeh referenduma posve će udaljiti Tursku od EU

Brojanje glasova započet će odmah nakon zatvaranja birališta, izlaznih anketa neće biti, a očekuje se da će tokom večeri mediji objaviti prve neslužbene rezultate.

Dužnosnici Evropske unije smatraju da turski referendum neće smanjiti napetosti u odnosu te zemlje s EU, a izgledno je da bi to moglo posve uništiti kandidaturu Ankare za članstvo u Uniji koja je pregovore započela 2005. godine. Kandidaturu Turske za članstvo u EU posve bi mogla potkopati predložena odredba da se na snagu vrati smrtna kazna.

Ako Erdogan izgubi može se “očekivati vrlo žestoka i brutalna izborna kampanja, te nasilje s obje strane”, ističe jedan evropski dužnosnik.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj