(VIDEO) ISTANBUL ZAISTA KAŽE ‘NE’: Protesti protiv rezultata referenduma, opozicija ukazuje na neregularnosti!

Referendumski listići još uvijek se broje. Ostalo ih je oko 600.000, ali prednost koju opcija DA ima, negdje oko 1.2 miliona glasova, ne može se dostići. Novi ustav Turske je prošao na referendumu. Untitled collage 6

Ono što su referendumski rezultati pokazali jeste velika podijeljenost turskog naroda, gotovo 50:50 za i protiv referenduma. Veliki gradovi, poput Istanbula i Ankare većinski su odbili prijedlog novog ustava. Pridružili su im se: Izmir, Antalija, Dijarbakir…

Turska opozicija se žalila na nezakonitosti u korist Erdogana

“Uočene su brojne nezakonitosti koje favoriziraju vladu“, rekao je Erdar Aksunger, zamjenik predsjednika glavne oporbene Republikanske narodne stranke (CHP).

Visoka izborna komisija priopćila je nekoliko sati prije zatvaranja birališta da će uvažiti i listiće koje pečatom nisu potvrdili izborni odbori, osim ako se ne dokaže da su lažni, odgovarajući na brojne primjedbe da izborni dužnosnici na biralištima nisu udarali pečate.

To praktično znači da je mogućnost prevare i  referendumske krađe veoma izvjesna. Cijela situacija izvela je mlade ljude na ulice u velikim gradovima. Uzvikivali su ‘Lopov, ubica, Erdogan’. Evo kako je to izgledalo u Istanbulu:

 

(Global CIR)

Komentiraj