AMERIČKI POTPREDSJEDNIK U NOVOJ MISIJI: Pence u demilitariziranoj zoni između Južne i Sjeverne Koreje!

Američki potpredsjednik Mike Pence doputovao je u ponedjeljak u demilitariziranu zonu između dviju Koreja dan nakon neuspješnog testnog ispaljivanja sjevernokorejske rakete. Potpredsjednik Sjedinjenih Država stigao je helikopterom u vojni logor Bonifas, smješten samo nekoliko metara od demilitarizirane zone između Južne i Sjeverne Koreje, prenosi Hina.

Pence treba posjetiti pogranično selo Panmunjon, gdje je bio potpisan sporazum o prekidu vatre 1953. Napetosti su snažno porasle posljednjih sedmica između SAD i režima u Pyongyangu, koji je ispalio nekoliko raketa kao odgovor na slanje američkih brodova i nosača zrakoplova Carl Vinson prema Korejskom poluotoku.

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je upozorio da će se SAD pozabaviti sjevernokorejskim problemom i zabraniti režimu Kim Jong-una da jednoga dana uspije razviti interkontinentalnu raketu koja bi mogla dosegnuti američko tlo.  Američki potpredsjednik Mike Pence tokom posjete demilitariziranoj zoni na granici Južne i Sjeverne Koreje u ponedjeljak poručio je Pjongjangu da je američko strpljenje potrošeno i da su “sve opcije na stolu”.

Dan nakon neuspješnog sjevernokorejskog testiranja rakete Pence je poručio da je razdoblje američke strategije strpljivog čekanja završilo, prenosi Hina.

– Postojalo je razdoblje u kojem je naša strategija bila strpljenje no to je razdoblje završilo – rekao je Pence. – Na stolu su sve opcije za postizanje ciljeva i osiguranje stabilnosti naroda u toj zemlji – kazao je novinarima dok je iz sjevernokorejskih zvučnika odjekivala propagandna glazba.

Pence, čiji se otac borio u korejskom ratu 1950.-1953., kazao je kako će SAD ostati predan svom “čeličnom savezu” s Južnom Korejom. Pence je na prvoj stanici turneje po Aziji u kojoj će pokazati američkim saveznicama, kao i protivnicima da Trumpova administracija neće odustati od angažmana u sve opasnijoj regiji.

 

(Global CIR/Avaz)

Komentiraj