‘DAN PALESTINSKIH ZATOČENIKA’: Stotine palestinskih zatvorenika stupilo u štrajk glađu

Stotine palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima stupilo je u ponedjeljak štrajk glađu na dan koji se obilježava kao Dan palestinskih zatočenika, javlja agencija WAFA.

Zatvorenici u tamnicama Ashkelon, Nafha, Ramon, Hadarim, Gilboa i Beersheba odbijaju hranu na poziv zatočenog lidera Fataha Marwana Barghoutija. Neki od zahtjeva štrajkača su ukidanje kažnjavanja samicom, poboljšanje uvjeta u zatvorima, češće posjete porodica i pravo na obrazovanje te bolja zdravstvena zaštita.

Issa Qaraqe, predsjednik Komisije za zatvorenike i bivše zatvorenike izjavio je da se više od 1.300 osoba priključilo štrajku glađu, te da će se taj broj povećati narednih dana. Pozvao je Palestince i državne organizacije da podrže zatvorenike u njihovim zahtjevima.

Također, uputio je i poziv organizacijama za ljudska prava da izvrše pritisak na Izrael da poštuje međunarodno pravo te da objave kršenja tih prava u izraelskim tamnicama i pritvorskim jedinicama. Qaraqe je istaknuo da štrajk predvodi Barghouti koji je u zatvoru od 2002. godine i služi pet doživotnih kazni.  “Barghouti je veoma popularan ne samo među Palestincima nego i u međunarodnim organizacijama za ljudska prava”,  naveo je.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj