‘MUSLIMANSKO BRATSTVO’ I ‘HAMAS’ ČESTITALI ERDOGANU: ‘Značaj ovog referenduma ne vide samo kratkovidi ljudi’

Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan primio je brojne čestitke država, organizacija i udruženja zbog uspjeha referenduma, na kojem se odlučivalo o setu ustavnih promjena. Zanimljivo je kako mu većinom čestitaju lideri organizacije ‘Muslimansko bratstvo’ te diktatori zaljevskih država.

Turskom predsjedniku je, među prvima, čestitao predsjednik Pakistana Memnun Husejn i premijer Navaz Šerif. Iz kabineta glasnogovornika pakestanske vlade je saopćeno: “Pakistan čestita turskom narodu i turskoj vladi rezultate referenduma i ustavne promjene.” U saopćenju se navodi da su pakistanski predsjednik i premijer, u odvojenim čestitkama, čestitali turskom vodstu na uspjehu referenduma.U bratskom i prijateljskom telefonskom razgovoru, turskom predsjedniku je uspjeh na referendumu čestitao i katarski emir Temim b. Ahmed b. Halifa Alu Sani, koji je kazao da su “rezultatu referenduma još jednom pokazali pouzdanje koje turski narod ima u svoga predsjednika.”

Čestitke turskom predsjedniku, u telefonskom razgovoru, izrazio je i kralj Bahreina, Hamed b. Isa, koji je turskom predsjedniku, narodu i vladi čestitao i zaželio dalji uspjeh i napredak.

Čestitke Hamasa i Muslimanskog bratstva

Turskom predsjedniku čestitke je uputio i pokret Muslimanska braća, a u saopćenju glasnogovornika pokreta Talata Fehmija stoji da je ovo “nova lekcija koja nam govori da onaj ko uspio zadobiti povjerenje naroda, u stanju je suprostaviti se svim izazovima.”

Jedan od vođa pokreta, Muhammed Sudan, čestitajući turskom predsjedniku i narodu uspjeh referenduma, kazao je da “značaj ovog referenduma ne vide samo kratkovidi ljudi. Oni koji su glasali protiv ovog referenduma će, nakon nekog vremena, shvatiit da nisu bili u pravu.”

Čestitke je uputio i islamski pokret otpora Hamas, a jedan od njegovih vođa, Izzet Rišk je, putem svog Twitter naloga čestitao turskom predsjedniku, premijeru i narodu uspjeh na referendumu.

Generalni sekretar Svjetske unije islamskih učenjaka Ali Karadagi, uputio je čestitke turskom predsjedniku i narodu zbog uspjeha na referendumu. Čestitke su uputili i predsjednik palestinske samouprave Mahmud Abbas, el-Džema’ el-islamija iz Pakistana, bivši tuniški predsjednik Merzuki i brojne druge ličnosti.

 

 

(Global CIR/islambosna.ba)

Komentiraj