‘OVO BI MOGLA BITI PIROVA POBJEDA’: Erdoganova tijesna pobjeda na referendumu će zapravo dodatno destabilizirati duboko podijeljenu zemlju!

Umjesto da konsolidira Tursku, Erdoganova pobjeda na referendumu zapravo bi mogla dodatno destabilizirati duboko podijeljenu zemlju, a Turska se vraća dva koraka unatrag, upozoravaju regionalni analitičari.

Za uvođenje predsjedničkog sustava glasalo je 51,3 posto, a protiv se izjasnilo 48,7 posto birača, prema rezultatima 98,2 posto prebrojanih glasova.  U to se odlukom Vrhovnog izbornog odbora ubrajaju i listići bez službenog izbornog pečata. No daleko od toga da je to jedina nepravilnost zbog kojeg se buni oporba. No niti Erdogan ne može biti zadovoljan.

Ovaj referendum nije proizveo onaj rezultat koji je predsjednik Erdogan očekivao. Ovako tijesna pobjeda ostavlja mogućnost izazivanja političke nestabilnosti u Turskoj u narednim danima”  ocijenio je Kenan Ešref Rašidagić, docent na međunarodnim odnosima Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu i vanjskopolitički analitičar.

Ocijenio je da je Erdoganova stranka AKP očekivala najmanje 60 posto glasova. “U situaciji u kojoj su oni potpuno vladali medijskim i javnim prostorom, kada je opozicija šikanirana na sve moguće načine –u toj situaciji rezultat pola-pola, predstavlja u suštini jedan vrlo nepovoljan rezultat za AKP”.

Opozicija je već tražila ponovno brojanje većine glasova zbog sumnje u izborne rezultate, a u većim gradovima već su počeli prosvjedi.  “Ako se ta sumnja održi, ovako tanka pobjeda zapravo bi mogla biti Pirova pobjeda, jer bi mogla izazvati dodatnu političku nestabilnost”, kaže politički analitičar i pojašnjava da će politički sistem Turske biti potpuno redefiniran.

Doći će do koncentracije vlasti u rukama jednog čovjeka, njemu će biti lakše vladati i to je nesporno”, kazao je Rašidagić i ocijenio da se tradicionalni centri moći koji postoje na svim razinama vlasti i svim strukturama – ovim referendumom potpuno čine beznačajnim.

Rašidagić ističe kako će usvajanje ustavnih promjena izazvati tektonske poremećaje u turskoj politici.

Uzurpacija vlasti i udaljavanje od EU

A opasnosti takvog sustava istaknio je i Boris Varga vanjskopolitički komentator iz Novog Sada

Polupredsjednički sustav, kakav je u većini tranzicijskih država od Balkana do Vladivostoka, ima svojih mana i prednosti, ali uglavnom sprečava potpunu uzurpaciju vlasti od strane jedne političke figure ili političke grupacije. Jak predsjednički sistem prijeti da Tursku vrati još dva koraka unazad u odnosu na demokratske reforme”, kaže Varga.

I on ističe tijesnu pobijedu dodajući kako “rezultat u urbanim sredinama Istanbula i Ankare govori da je da je nasljeđe Ataturka u Turskoj vrlo živo, da građani te države cijene pluralnost i sustav koji su stekli, te da je to društvo duboko podijeljeno.”

Analitičari se slažu i oko još jednog važnog detalja – ustavne promjene predstavljaju šansu i za bližu suradnju Moskve i Ankare.

Rusija podržava deficitarne demokracije u regiji i sve ono što Tursku udaljava od EU”, ističe Varga dok  Rašidagić dodaje kako je su u pitanju “dva lidera koji jako lako nađu zajednički jezik.”  “Obojica su autokrati i što je najbitnije – Rusija i Turska, uglavnom, u većini unutrašnjih pitanja – od energije, suradnje na tržištu, uvoza-izvoza, su kompatibilne ekonomije tako da je tu potencijal za razvoj vrlo dobrih odnosa vrlo velik”, ističe  Rašidagić.

Žarko Puhovski očekivao je malu razliku jer je društvo u Turskoj podijeljeno,  referendum to neće riješiti. Predsjednički sustav koji je u zemljama dulje demokratske tradicije povezivao zemljuu, ovdje bi mogao imati kontraefekt.

Kriza društva će biti zaoštrena jer se uvodi jedan sustav koji, s obzirom na, na žalost, nisku razinu demokratske kulture u Turskoj, ne može imati efekte kakve ima u SAD ili u Francuskoj za vrijeme De Gaullea, nego će imati efekt autoritarnosti, dakle, samovlasti jednog čovjeka i to za Tursku sa stajališta demokracije, po mom mišljenju, nije dobro“, navodi Puhovski.

Vijeće Evrope već upozorava Erdogana

Tursko rukovodstvo trebalo bi pažljivo da razmisli o svojim narednim koracima, imajući u vidu tijesnu pobjedu pristalica ustavnih reformi, kojima se proširuju ovlaštenja predsjednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdoana, izjavio je generalni sekretar Vijeća Evrope Torbjorn Jagland. Kako je naglasio u saopštenju, “od izuzetnog značaja” je obezbijediti nezavisnost sudstva u skladu sa principom vladavine prava, koje je garantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Prema njegovim riječima, VijećeEvrope, čiji je Turska punopravni član, spreman je da podrži zemlju u tom procesu, prenio je Reuters. “Tursko biračko tijelo podržalo je izmjene Ustava. S obzirom na tijesnu pobjedu, tursko rukovodstvo bi trebalo da pažljivo razmisli o narednim koracima”, poručio je Jagland.

Ministar inostranih poslova Austrije i predsjedavajući OEBS-u Sebastijan Kurz ocijenio je sinoć da ishod referenduma u Turskoj pokazuje podijeljenost turskog društva. “Nezavisno od toga kako će biti konačan ishod referenduma, on pokazuje koliko je zemlja podijeljena“, napisao je Kurc na Twitter.

Saradnja Turske sa Evropskom unijom, uvjeren je on, biće još kompleksnija. Inače, turska dijaspora u Austriji glasala je velikom većinom za promjenu Ustava u Turskoj. Tako je u Beču “za” glasalo 71,3 odsto Turaka, u Salcburgu 71,2 i Bregencu 65 odsto, pokazuju preliminarni rezultati objavljeni na sajtu izborne komisije.

Evropska komisija pozvala je tursku vladu da postigne “najširi mogući nacionalni konsenzus” pošto su birači u nedjelju tijesno izglasali predsjednički sistem dajući goleme ovlasti predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

S obzirom na tijesan rezultat referenduma i duboke implikacije ustavnih amandmana, pozivamo (…) turske vlasti da u njihovoj provedbi postignu najširi mogući nacionalni konsenzus”, priopćili su predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini te povjerenik EK za proširenje Johannes Hahn.

Predsjednik Erdogan je odnose s Evropskom unijom stavio u središte kampanje i kritizirao je Bruxelles zbog izostanka napretka u pregovorima o pristupanju Turske EU, a poruke s “nacističkim” epitetima upućivao je Njemačkoj i Nizozemskoj jer su zabranile predreferendumske turske skupove na svome teritoriju.

Ustavni amandmani i napose njihova konkretna primjena, procjenjivat će se u svjetlu ispunjenja obveza koje Turska ima kao kandidatkinja za članstvo u EU i kao članica Vijeća Europe”, navodi se u priopćenju.

Dio turske opozicije čestita Erdoganu, drugi kritikuju

Vođa turske opozicione nacionalističke patije MHP Devlet Bahčeli rekao je da je ishod referenduma o proširenju predsjedničkih ovlašćenja “nesumnjivo uspješno dostignuće” i da ga kao takvo treba poštovati. Bahčeli, koji je podržao ustavne promjene, u saopštenju pošto su rezultati pokazali pobjedu predloženih ustavnih promjena, naveo je da su glasači slobodnom voljom izabrali da Turska napusti parlamentarni sistem vladavine i prihvati predsjednički.

On je dodao da je, ishodom referenduma, Turska odbacila pritisak, prijetnje i ucjene cijelog svijeta da se “progura” protivljenje izmjenama ustava.

Istovremeno, dvije glavne opozicione partije traže ponovno brojanje glasova. Pro-kurdska Demokratska partija (HDP) rekla je da će osporiti dvije trećine glasova, rekavši da “postoje indikacije da je 3-4 odsto glasova izmanipulisano”, prenosi AFP. Zamjenik predsjednika Republikanske narodne partije Bulent Tezkan kririkovao je “nepravilnosti” izbornih vlasti, dok je drugi zamjenik iste stranke Erdal Aksunger rekao da mogu da ospore do 60 odsto glasova.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj