RUSI KONAČNO POKAZALI NOVU MOĆNU VOJNU BAZU NA ARKTIKU: Upoznajte ‘Arktičku djetelinu’

Rusko ministarstvo obrane odlučilo je svijetu pokazati kako izgleda nova, moderna vojna baza za zračnu obranu na Arktiku. Nazvali su je ‘Arktička djetelina’, a radi se o najsjevernijoj ruskoj bazi.

‘Uz pomoć web aplikacije posjetitelji stranica Ministarstva obrane interaktivno će moći pristupiti prikladnom i ergonomskom modularnom prikazu baze, koja ruskoj vojsci omogućava obavljanje dužnosti i borbenih zadataka u najtežim prirodnim i klimatskim uvjetima Arktika’, izjavili su iz ministarstva obrane.

Radi se o ogromnom kompleksu obojanom u boje ruske zastave. Prostire se na 14.000 kvadratnih metara, a smješten je na 80-oj paraleli. Temperature su tamo uvijek ispod nule.

Rusi su bazu izgradili kako bi osigurali stalnu prisutnost Rusije u regiji. U kompleksu je smješteno 150 članova osoblja čiji je zadatak da čuvaju ruske granice, zračni prostor te interese Rusije u regiji.

Baza je napravljena tako da se vojnici njome mogu kretati slobodno, iz zgrade u zgradu, a da ne moraju izlaziti na hladnoću.

Većina kompleska obavijena je velom tajne, no svijet ipak može istražiti prostorije u kojima je smješteno osoblje te bazu koja će, kada bude u cijelosti opremljena, moći autonomno funkcionirati u periodu od godinu i pol.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj