SAHRANJENO 100 GODINA PARLAMENTARIZMA U TURSKOJ: ‘To nije reforma ustava, to je revolucija, državni udar odozgo koji uništava demokratiju i pretvara Tursku u državu jednog čovjeka!’

Parlamentarna demokratija je u Turskoj trajala skoro stotinu godina, preživjela je ratove i državne udare, a sada je uništena, piše njemački Spiegel. Ovaj komentar je uslijedio poslije pozitivnog odgovora većine turskog naroda na referendumsko pitanje – Da li predsjedniku republike treba proširiti ovlaštenja.

“To nije samo reforma Ustava, kako turska vlast govori. To je revolucija, državni udar odozgo koji uništava demokratiju i pretvara Tursku u državu jednog čovjeka. Nedjelja 16. april će ostati u historiji kao dan kada je Ataturkova republika uništena i zamenjena Erdoganovom državom, a posljedice će biti vidljive i kada Erdogan bude van kabineta”, navodi se u analizi.

Prema pisanju njemačkog lista, ovakav referendum nije trebalo ni da se desi, naročito ne u državi koja tvrdi da želi da bude demokratska i članica Evropske unije.

Građani su morali da se izjašnjavaju, iako je u toku vanredno stanje, 40.000 ljudi je u zatvorima zbog političkih stavova, među njima 150 novinara i dva predsjednika prokurdske HDP. Erdogan je preuzeo cijelu državu u svojoj kampanji – policiju, sudstvo, administraciju. Najveće televizije su 90 odsto vremena davale vlasti, a tek 10 odsto opoziciji. Bez obzira na sve ‘da’ je dobilo svega dva odsto više glasova, a u najvećim gradovima Istanbulu, Ankari i Izmiru čulo se glasno ‘ne’. Cijeli proces su pratile o optužbe za manipulaciju“, dodaje se.

Erdogan ne treba da brine, piše Spiegel, on razumije da je rezultat referenduma ohrabrenje da poveća svoju autokratiju.

Novi Ustav će mu dati moć kakvu osnivač države Mustafa Kemal Ataturk nikada nije imao. U novom sistemu Erdogan će moći da ukine parlament po svojoj volji, premijersko mjesto je ukinuto, a moći će da imenuje 12 od 15 sudija Ustavnog suda. Problemi Turske neće nestati poslije referenduma, naprotiv, mogu se povećati. Država je duboko podijeljena, opozicija govori o krađi… U ovom trenutku Turskoj je potreban ujedinitelj, muškarac ili još bolje žena koja bi ujedinila društvo, smanjila tenzije. Drugim riječima, državi treba sve suprotno od Erdogana“, dodaje se.

Postavlja se pitanje šta će raditi Evropska unija.

EU mora brzo da reaguje na pad demokratije u Turskoj, Evropa i Turska su partneri u NATO, dijele historiju, konekcija ne može jednostavno biti prekinuta. Evropa mora da se suoči sa Erdoganom, njemačka vlast mora da kaže da on ne može da očekuje novac za pomoć dok uništava demokratiju. EU mora da pregovara o tržišnoj uniji, to bi moglo da pomogne turskim kompanijama da izvoze u Evropu, a zauzvrat treba tražiti koncesiju od vlasti nad ljudskim pravima“, zaključuje se.

 

 

(Global CIR/B92)

Komentiraj