ŠEF AUSTRIJSKE DIPLOMATIJE OTVORENO: Turska više ne može postati članica Evropske unije

Austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurz izjavio je, povodom ishoda referenduma u Turskoj, da se ta zemlja jasno odlučila protiv EU.
“Iako je glasano tijesno u korist izmjene Ustava, to znači da se Turska sve više udaljava od pravne države i demokratije. Ishod glasanja je jasan signal protiv EU“, poručio je on u izjavi agenciji APA.

Kurz je kazao da sada očekuje jasnu reakciju EU, dodajući da je konačno potrebna iskrenost u odnosu između EU i Turske.

Vrijeme taktiziranja, prema njegovim riječima, prošlo je. Kurc se nada da će nakon referenduma doći do promjene svijesti kod onih u EU koji su i dalje za pristupanje Turske Uniji.  Ponovio je i svoj zahtjev za obustavom pristupnih pregovora sa Ankarom. “Turska ne može postati članica EU“, poručio je Kurc dodajući da fikcija mogućeg članstva mora biti prekinuta.

Umjesto toga, kako ističe, neophodno je sa Turskom dogovoriti sporazum o susjedstvu.  “U svakom slučaju, potrebno je imati jasna pravila za one oblasti u kojima je Turska, na osnovu svog geografskog položaja, sused sa kojima je potrebna saradnja“, objasnio je on.

Onima koji su glasali protiv promjene Ustava Kurz je poručio da će im biti pružena podrška i solidarnost.  Prema njegovim riječima upravo sada je važan kontakt sa njima, jer će ishod referenduma svakako otežati rad nevladinog sektora i političkih neistomišljenika u Turskoj.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj