UKRAJINA IMA ‘SVOJE ELEMENTE’ NA POLUOSTRVU! Bžežinski: Rješenje je u podjeli Krima na tri dijela

Američki politikolog Zbignjev Bžežinski izjavio je da Krim nikada nije bio ukrajinski i da bi rješenje sadašnjeg problema bila podjela poluostrva između Ukrajinaca, krimskih Tatara i Rusa.

Slikovni rezultat za zbignjev bzezinski

Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika SAD Lyndona Johnsona podsjetio je da je Nikita Hruščov predao poluostrvo Ukrajini za vrijeme Sovjetskog Saveza i naveo da su Rusi i ruska vojska uvijek bili jedan od odlučujućih faktora na Krimu, objavio je ruski portal Zn.ua, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim riječima, pored Rusije i Ukrajina ima “svoje elemente” na Krimu, a postoji i treći element koji su svi zaboravili, ali koji je veoma važan – krimski Tatari. Iako to sada ne izgleda tako, Bžežinski kaže da je kompromis moguć ako se uzmu u obzir sva tri faktora.

“Ne radi se o potpunoj predaji Krima Ukrajini, kao što ne može biti govora o povratku čitavog Krima u Rusiju. Mislim da se vremenom može postići određeno političko rješenje”, kazao je Bžežinski. On je istakao da taj scenario sada nije realan, ali u budućnosti to će biti jedino moguće rješenje.

 

 

(Global CIR/Danas.rs)

Komentiraj