UVOD U HAOS: Opozicija viče ‘prevara!’, priznati milioni ilegalnih glasova

Čelnici opozicionih stranaka izrazili su zabrinutost zbog brojnih nepravilnosti uočenih na glasačkim mjestima, kao i zbog neobične odluke Vrhovne izborne komisije, donesene pred sam kraj glasanja, da će se uvažavati i glasovi bez službenog pečata na njima.

Supporters of the 'no' vote chant slogans as they protest, against the referendum outcome in Istanbul

Snimke brojnih prevara

Erdoganove pristalice su organizovano sinoć ulazile među mase antireferendumskih protestanata i izazivali međusobne sukobe na ulicama Istanbula.

Prema prvim rezultatima, takvih je glasova oko 2,5 miliona, a oporba je iznimno zainteresirana jesu li to većinom bili glasovi ‘za’, koji su u zadnji čas odlučili referendum u Erdoganovu korist.

 Građani su na društvenim mrežama tokom dana podijelili i zabrinjavajuću količinu primjera nesankcionirane izborne prevare. Na jednoj od snimki može se vidjeti dužnosnik glasačkog mjesta kako udara pečat na opciju ‘za’ na nekolicinu glasačkih listića za redom. Druga snimka prikazuje gradonačelnika manjeg grada kako ulazi u separe za glasanje zajedno s glasačem, a izlazi noseći pet glasova. Postoji još takvih primjera, zabilježenih kamerom.

Veliku je pomutnju izazvalo i izvještavanje državne novinske Agencije Anadolija (AA), čije su brojke o obrađenom postotku glasačkih kutija cijelo vrijeme brojanja bile znatno ispred službenih brojki Vrhovnog izbornog povjerenstva.

Not everybody is happy about the result in the highly divisive vote

Najavljene žalbe

U jednom trenutku, AA je javljala kako je obrađeno 97 posto glasačkih kutija, dok je Vrhovno izborno povjerenstvo parlamentarnim strankama poslalo podatke o obrađenih tek 75 posto.

Čelnici oporbenih stranaka najavili su kako će pokrenuti pravnu bitku zbog priznavanja 2,5 miliona neregularnih glasačkih listića, a tražit će i ponovno prebrojavanje oko trećine svih glasova.

Pokrenut ćemo pravnu bitku. Ako se nepravilnosti ne isprave, bit će ozbiljna rasprava o legitimnosti glasanja, rekao je Bülent Tezcan, zamjenik predsjednika glavne opozicijske stranke CHP.

People banged pots and pans in 2013, when large numbers came out to protest against Erdogan. The people at the rally carried bright yellow banners and waved flags 

Gubitak najvećih gradova

Bez obzira na konačni, službeni ishod referenduma, velik udarac Erdoganu je gubitak u tri najveća turska grada – Istanbulu, Ankari i Izmiru, u kojima je pobijedila opcija ‘protiv’. Ankara je posebno težak udarac, jer je dosad predstavljala njegovu izbornu utvrdu.

Zanimljivi su i rezultati glasova turske dijaspore, koji su velikom većinom bili ‘za’. Više od 60 posto turskih građana s pravom glasa u Njemačkoj, Nizozemskoj, Francuskoj i većini drugih država EU glasalo je za ustavne promjene. Izuzetak su bili Turci u Ujedinjenom Kraljevstvu, kojih je gotovo 70 posto bilo protiv.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj