AMERIKA SE PONOVO POVUKLA! Vašington odustao od intervencije protiv Sjeverne Koreje, spremni na saradnju i sa Kim Yong Unom?

SAD čini se sve teže igraju svoju ulogu svjetskog policajca. Razvoj događaja u Siriji, ali i posljednji ‘okršaji’ oko Sjevrene Koreje to zorno pokazuju. U slučaju Sirije glavnu ulogu u rješenju konflikta preuzela je Rusija, dok u slučaju Sjeverne Koreje situaciju kontroliše Kina. 

Izvršiti maksimalni pritisak

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa objavila je da će svoju politiku prema Sjevernoj Koreji usredsrediti na maksimalni pritisak i obaveze u pravcu denuklearizacije Pjongjanga. Kako javlja agencija AP, pozivajući se na izvor u Pentagonu, nuklearno testiranje ili raketno lansiranje Sjeverne Koreje neće za sobom povući vojne mjere SAD.

Prema podacima agencije, cilj SAD će biti denuklearizacija Sjeverne Koreje, ali ne i kontrola naoružanja ili smanjenje naoružanja. Svoje namjere Vašington planira da realizuje uz pomoć Kine — glavnog sjevernokorejskog trgovačkog partnera. Upravo se za ovakvo rješenje dugo vremena navodno zalagao šef Bijele kuće Donald Tramp. Kao se navodi, dva mjeseca su savjetnici predsjednika SAD predlagali i vojne mjere, kao i „pokušaj da se likvidira diktatura izolovane komunističke države“.

Američki raketni razarač Džejson Danhem

Spremni na saradnju i sa Kim Yong Unom?

Kako piše „Vašington post“, politika „maksimalnog pritiska“ ne predviđa smjenu rukovodstva Sjeverne Koreje, naprotiv, ako Pjongjang promijeni sadašnji kurs, Sjedinjene Države će biti spremne na saradnju.

„Prioritet ove administracije će biti da se prekinu prijetnje koje dolaze od režima Sjeverne Koreje koji ima nuklearno oružje. Na to je usmjerena naša pažnja, jer se radi o opasnosti po sve nas i naše saveznike u regionu, to se tiče naših nacionalnih interesa. Ako se i kada režim na sjeveru poluostrva promijeni, mi ćemo vidjeti šta ćemo raditi, ali se sada usredsređujemo na sadašnju prijetnju“, rekli su u Beloj kući.

Ranije je bivši šef Ministarstva odbrane SAD i bivši direktor CIA Leon Peneta upozorio Trampa na nepromišljene akcija Sjeverne Koreje koje mogu da izazovu nuklearni rat.

Predsednik SAD Donald Tramp nakon potpisivanja uredbi u Ovalnoj sobi Bele kuće u Vašingtonu

Što je Trump brzopletiji, to je sramota američke vojske i diplomatije veća

Dešavanja u Siriji i Sjevernoj Koreji više nisu slučajnosti. Postaje redovno pravilo da SAD više ne mogu djelovati razvučene na nekoliko svjetskih frontova. Sve je veća konfuzija oko ciljeva i zadataka američke vanjske politike, a administracija se po svemu sudeći podijelila u dva tabora  što Trumpu onemogućava provođenje vlastitih zamisli i projekata.

Novi američki predsjednik ne samo da promijenio svoju retoriku, već je posljednjim postupcima, poput bombardovanja položaja sirijske arapske armije, i na primjeru pokazao da je spreman djelovati drugačije od onoga što je obećavao. Bez obzira koliko Kina i Rusija navodno negodovale zbog ovakvog razvoja događaja on im nevjerovatno odgovara jer je sada više nego jasno da će nakon Trumpovih egzibicija doći do znatnog povlačenja američkog utjecaja u strateškim regionima svijeta. Drugim riječima, što je Trump radikalniji i brzopletiji, to će sramota američke vojske i njeni vanjskopolitički promašaji biti veći i bolniji.

Osim što je povećao rejting kod biračkog tijela, Trumpova intervencija u Siriji nije polučila nikakve značajnije rezultate. Prava je sramota da je od 59 Tomahawk projektila do cilja stiglo tek njih tridesetak. Još jedno povlačenje, ovaj put pred Sjevernom Korejom samo će dodatno srozati ugled  američke diplomatije, ali i povjerenja svijeta u njenu snagu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj