ANALIZA GUARDIANA: ‘Živimo u vremenu kada je nuklearni rat postao nešto što je lako zamisliti’

Ugledni britanski Guardian objavio je analizu svojeg kolumnista Paula Masona koji je upozorio na činjenicu da živimo u vremenu u kojem je postalo zamislivo da izbije nuklearni rat.

Kako navodi u tekstu za jedan od najcijenjenijih medija na svijetu, većina nuklearnih bojevih glava na svijetu nalazi se pod kontrolom ljudi za koje ideja o korištenju takvog oružja nije nešto što je nezamislivo.

Rusija i SAD  razmišljaju o korištenju novih vrsta oružja

Štoviše, nekoliko recentnijih događaja pokazuju da je to itekako moguće. Rusija i SAD prošlog su tjedna jasno pokazale kako razmišljaju u korištenju novih vrsti oružja pa je tako Amerika u četvrtak bacila najveću nenuklearnu bombu u svojem arsenalu. Pogođen je teritorij pod kontrolom džihadista u Afganistanu.

Rusija to nije mirno promatrala, već se pohvalila svojim oružjem, ‘ocem svih bombi’, koje ima četiri puta razorniji potencijal od američke ‘majke svih bombi’.

Krajem prošle godine i ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Donald Trump gotovo su istovremeno najavili širenje nuklearnih arsenala, podsjeća Guardianov analitičar Mason.

‘Skoro svaka ruska veća vojna igra završava fazom takozvane ‘nuklearne deeskalacije’, koja znači bacanje jedne bombe, a zatim objava mirovne ponude. Korištenje nuklearnog oružja nije nezamislivo niti sjevernokorejskom diktatoru Kim Jong-unu, prema kojem je Trumpova administracija nedavno udarnu mornaričku skupinu predvođenu nosačem zrakoplova Carl Vilson’, analizira Guardian.

‘Ono što je sigurno poznato jest to da je Trump još 80-ih godina prošlog stoljeća opsjednut nuklearnim oružjem te da odbija slušati savjete vojnih stručnjaka, da ne shvaća osnovni koncept NATO.a koji nuklearno oružje vidi te kako političko sredstvo odvraćanja, a ne vojnog superoružja.

Ako nam se posreći to će biti zbog Kineza’, smatra Mason.

On, naime, smatra mogućim da Kina izvrši jak pritisak na Kim Jong-una i spriječi ga da nekom impulzivnom vojnom provokacijom izazove napad SAD-a.

‘No, Sjeverna Koreja ipak raspolaže nuklearnim oružjem, iako ima problema s raketama koje bi ga trebale nositi’, zaključuje Mason.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj