BOSANCI STRADALI NA TITANICU! Prije 105 godina u pomorskoj tragediji poginula i četvorica Krupljana

U potonuću jednog od najvećih i najpoznatijih prekookeanskih brodova „Titanica“ u noći sa 14. na 15. april prije 105 godina, na putu iz Engleske prema SAD, poginula su i četvorica Krupljana. Riječ je o 38-godišnjem Ejdi Rekiću, dvije godine starijem Huseinu Siviću, Ćerimu Balkiću, koji je imao 26 godina, te godinu mlađem Redži Delaliću. U njihovom rodnom gradu Bosanskoj Krupi podignuto je spomen-obilježje te je ovih dana ozvaničen i početak izgradnje spomen-muzeja.

Prije 105 godina na

Iseljenička kolonija

Odredište Krupljana trebao je biti Harisburg, gradić u Pensilvaniji, gdje se, prema podacima, već tada u iseljeničkoj koloniji nalazilo više od 500 Krajišnika.

Četvorica Krupljana ukrcala su se na ”Titanic” u srijedu, 10. aprila 1912. godine. Kartu za treću klasu u švicarskom Sankt Galenu u agenciji „Viktor Klaus-Wildi“ platili su skoro 1.200 današnjih švicarskih franaka. 

Praunuk Ejde Rekića, Nijaz Tatarević godinama istražuje i prikuplja arhivsku građu o potonuću „Titanica“.

ploca-titanik

– Ranije nismo znali da su poginuli na „Titanicu“, već samo da su, najvjerovatnije, stradali na nekom brodu. Tek prije osam godina utvrdili smo da se njihova imena nalaze među poginulima na „Titanicu“. Iz Arhiva BiH dobili smo podatke koji to potvrđuju. Dobili smo i knjigu „Stotinu godina Bošnjaka u Americi“, u kojoj je jedan dio upravo posvećen potonuću ovog broda – kazao nam je Tatarević.

Prema prikupljenim podacima, Rekić je prvi put bio u Americi 1906. godine, gdje je radio u rudniku.

Nakon šest godina provedenih u Americi, moj pradjed se vratio u Bosansku Krupu da bi obišao porodicu. Po povratku poveo je sa sobom trojicu prijatelja Sivića, Balkića i Delalića. Međutim, nisu stigli do Amerike. Na spisku su među 1.514 onih čiji je život završio u 300 metara dugom ”Titanicu”, čija olupina leži na morskom dnu – rekao je Tatarević.

Primali penziju

Godinama kasnije porodica je primala penziju iz Amerike. Vijest o smrti ove četvorice Krupljana bila je tajna.

– Osigurali smo uvjete za gradnju i otvaranje malog spomen-muzeja za Krupljane s „Titanica“, a veliku podršku nam pruža Američki institut – istakao je Tatarević.

Muzej u Hrvatskoj

titanik-muzej

Iz Pisarovine kod Zagreba na „Titanicu“ je stradalo 30 mještana, od kojih je troje preživjelo, i to Nikola Lulić, Ivan Jelševec i Mara Osman Banski. U okviru obilježavanja 100. godišnjice potonuća broda „Titanic“ 2012. godine u Pisarovini je osnovano Udruženje „Titanik 100“ s ciljem čuvanja uspomena na stradale.

Ubrzo je okupila članove iz 34 grada i šest država. Na imanju porodice Žunec u Bratini, Pisarovina, izgrađena je spomen-kuća „Titanik 100“, u okviru koje su više od 700 dokumenata, šest originala s ”Titanica” i spomen-park, u kojem su zasađene i breze u čast stradalima iz regiona na “Titanicu”.

 

(Global CIR/Avaz)

Komentiraj