BRITANSKA PREMIJERKA RASPISUJE PRIJEVREMENE IZBORE: “Naši politički protivnici misle da će zbog slabe većine naše vlade oslabiti i naša odlučnost i da će nas natjerati da promijenimo smjer”

Britanska premijerka Theresa May najavila je svoj plan o raspisivanju prijevremenih općih izbora za 8. juni, javlja BBC.

May je održala iznenadnu konferenciju za novinare ispred sjedišta vlade na kojoj je saoptšila da je zemlji potrebna stabilnost, sigurnost i snažno vodstvo nakon referenduma na kojem su građani podržali izlazak Britanije iz Evropske unije, prenosi BBC.

Britanska premijerka je optužila protivnike da igraju političke igre i podrivaju zemlju u pregovorima o izlasku iz EU, navodi AP.

“Velika Britanija izlazi iz Evropske unije i nema povratka nazad”, upozorila je britanska premijerka, naglasivši kako je u tom ključnom trenutku za državu “u Westminsteru potrebno zajedništvo”.

Preostale političke stranke u britanskom parlamentu protive se planu njezine vlade o Brexitu, te su najavljivali da će ga blokirati na svakom koraku, što ugrožava britansku pregovaračku poziciju u Bruxellesu, istaknula je May.

Naši politički protivnici misle da će zbog slabe većine naše vlade oslabiti i naša odlučnost i da će nas natjerati da promijenimo smjer. No u krivu su”, rekla je premijerka, zaključivši kako je zbog toga potreban novi izlazak na birališta.

“Izbori su jedini način da osiguramo stabilnost tokom procesa izlaska iz EU-a”, naglasila je May.

Najavila je da će sutra pozvati donji dom britanskog parlamenta da odredi nove izbore, za što su potrebne dvije trećine zastupničkih glasova, zbog čega je vladi potrebna suglasnost i oporbe koju je May pozvala da podrži njezin prijedlog.

Ovo je vaša prilika da pokažete da se ne protivite vladi samo kako bi joj se protivili, i da vam politika nije igra”, zaključila je britanska premijerka.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj