DOK ‘SIPA’ SASLUŠAVA UPOSLENIKE ‘PAVLOVIĆ BANKE’: Izrael bi trebao odgovoriti na pitanje da li je ova zemlja ikad koristila Dodikovu vilu na beogradskom Dedinju

Dok SIPA saslušava bivše uposlenike Pavlović banke, Izrael bi trebao dati odgovor na pitanje da li je ova zemlja ikad koristila vilu predsjednika RS-a na beogradskom Dedinju, piše sarajevsko Oslobođenje.

Iako je u predmetu Pavlović banka bilo najavljeno ročište u Sudu Bosne i Hercegovine, ono nije održano. Kako je za Oslobođenje kazao advokat Miodrag Stojanović, koji u ovom predmetu brani vlasnika Pavlović banke Slobodana Pavlovića, Sud je uvažio zahtjev Tužilaštva BiH, po kojem je njegovom branjeniku i dalje na snazi mjera zabrane napuštanja naše države.

Fiktivni kredit?

– Tužilaštvo BiH želi da ispita 22 svjedoka. Pripadnici SIPA već su počeli saslušanja u Bijeljini, a uglavnom je riječ o ljudima koji su obnašali različite dužnosti u banci. Navodno je stigao i odgovor iz Srbije, dopunjeni izvještaj iz SAD-a, a sada se čekaju odgovori iz Izraela, kaže nam Stojanović.

Podsjećamo, istraga u ovom predmetu pokrenuta je još u zimu 2015, a prvooptuženi je predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji se sa vlasnikom i rukovodiocima Pavlović banke tereti za pranje para. Tužilac Mirza Hukeljić pokušat će pred Sudom dokazati kako je Dodikov kredit podignut u Pavlović banci fiktivan.

Prema dokumentaciji koju je Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) davno izuzela iz banke, Milorad Dodik je 2007. godine, kada je bio premijer RS-a, preko banke prebacio 750.000 eura za kupovinu vile na Dedinju, ali se ispostavilo da je kredit u tom iznosu podigao tek godinu nakon toga, odnosno da ga nije ni koristio. On sam je u nekoliko navrata tvrdio kako vilu renta i to Ambasadi Izraela u Srbiji, te da tako otplaćuje rate kredita. Nezvanično saznajemo da je Dodik, tada zahvaljujući vezama sa bivšim šefom diplomatije, a sada ministrom odbrane Izraela Avigdorom Libermanom, uspio pribaviti papire o rentanju, ali da Ambasada zapravo nikad nije koristila objekat u Ulici Vaska Pope.

Prije nego se Liberman prošle godine javno odrekao prijateljstva sa Dodikom i njegovim senatorom, također Izraelcem Arijem Livneom, nama su u Ambasadi Izraela u Beogradu rekli: “Sigurno zovete zbog rezidencije ambasadora, ali nikakve službene informacije o tome ne mogu se davati u javnost.”

Oslobođenje je već pisalo da SIPA nije završila izuzimanje dokaza iz Pavlović banke, najviše zbog opstrukcija bivšeg glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića, budući je i ovaj predmet naveden u disciplinskom postupku koji se protiv njega vodi. Nakon što je Salihović suspendovan, Hukeljić je (ponovo) preuzeo rad na dodijeljenom mu predmetu, te su nakon Sjedinjenih Država i druge zemlje počele odgovarati na njegove zamolbe.

Stojanović kaže kako je već predao žalbu na rješenje o produženju zabrane Pavloviću.

– U žalbi sam naveo upravo to da se na saslušanja čekalo 15 mjeseci, ističe advokat.

Senator nije diplomata

Nakon što je Liberman poručio kako ne želi imati posla sa Dodikovim i Livneovim radnjama, bilo je pitanje kada će se oglasiti i institucije Izraela.

One su to učinile prošle sedmice, potvrdivši kako predstavništvo RS-a u toj zemlji ne postoji više od dvije godine, te da je preregistrovano u privatnu firmu, sa Livneom na čelu, kojeg, za razliku od entitetskih vlasti, u ministarstvu vanjskih poslova Izraela ne smatraju diplomatom.

 

 

(Global CIR/Oslobodjenje.ba)

Komentiraj