WASHINGTON ZABRINUT ZBOG SITUACIJE U TURSKOJ: Od Ankare traže poštivanje slobode govora

Sjedinjene Države su tražile od turskih čelnika poštivanje oporbe i slobode govora, dan nakon referenduma koji jača predsjedničke ovlasti Recepa Tayyipa Erdogana, ali nije održan u skladu s europskim standardima, procjenili su međunarodni promatrači.

Erdogan u neoosmanskom stilu/Foto: Agencije

Washington nije osporio rezultate referenduma, ali prenosi zabrinutosti promatrača OESS-a i poziva tursku vladu na poštivanje prava svih građana bez obzira na njihovo opredjeljenje.

Prema promatračkoj misiji, osim nejednakih mogućnosti i ograničenja temeljnih sloboda, kampanju za referendum je obilježilo i jednostrano medijsko praćenje.

“Demokracije su tim jače što više poštuju razna stajališta, posebice o teškim pitanjima”, rekao je Mark Toner, glasnogovornik State Departmenta.

“Sjedinjene Države i dalje podržavaju razvoj demokracije u u Turskoj, za koju su bitni razvoj pravne države i slobode izražavanja”, dodao je Toner u poruci novinarima.

Erdoganovi protivnici strahuju da bi rezultat referenduma mogao dovesti do apsolutne vlasti turskog predsjednika, dok jačaju napetosti nakon referenduma na kojem su tijesnom većinom, s nešto više od 51 posto, podržane ustavne promjene kojima se šire ovlasti predsjednika Tayyipa Erdogana.

Izmjene ustava, ukupno 18, omogućit će Erdoganu da imenuje i smjenjuje ministre, kandidira se još dva puta za predsjednika i ponovno preuzme vodstvo nad svojom strankom AKP.

Erdogan međunarodnim posmatračima: ‘Trebate znati gdje vam je mjesto’

Turski predsjednik Tayyip Erdogan poručio je međunarodnim izbornim promatračima da trebaju “znati gdje im je mjesto” nakon što su kritizirali referendum kojim su mu proširene ovlasti.

Erdogan je ispred predsjedničke palače u Ankari poručio okupljenim pristašama da su s rezultatima nedjeljnog referenduma završile sve rasprave o promjeni ustava i stvaranju izvršnog predsjedništva. Sad će započeti provedba reforma, počevši s pravosuđem, rekao je turski čelnik.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj