BILIŽE AUSTRALIJI NEGO SJEVERNOJ KOREJI! Otkriveno kamo zapravo plovi flota koju je Trump ‘poslao na Kim Jong-una’

Kad je američki predsjednik Donald Trump ranije ovoge sedmice prijetio da je uputio flotu kao upozorenje Sjevernoj Koreji skupina vojnih brodova vođena nosačem zrakoplova bila je još daleko od Korejskog poluotoka i u međuvremenu je nastavila ploviti – suprotnim smjerom.

Tokom vikenda, dok je Sjeverna Koreja pokazivala nove rakete na paradi i provodila neuspješna testiranja, bila je još dalje od Korejskog poluotoka nego u trenutku Trumpove prijetnje prolazeći kroz Sundski tjesnac u Indijski ocean. Američko zapovjedništvo za Tihi ocean objasnilo je u utorak da je skupina prvo trebala dovršiti vježbe s Australijom koje su skraćene, ali da sada kreće na zapadni Pacifik kako je naređeno.

Potkopana vjerodostojnost

Zbunjujući slučaj izazvao je reakcije stručnjaka za korejsku krizu koji postavljaju pitanje potkopava li to vjerodostojnost Trumpove administracije u trenutku dok američka retorika o razvoju sjevernokorejskog nuklearnog programa izaziva zabrinutost zbog mogućeg sukoba.

Ako prijetite, a vaša prijetnja nije vjerodostojna, to će jedino potkopati vašu politiku prema njima. A to bi bio logični zaključak na temelju onoga što se upravo dogodilo”, kaže stručnjak za Sjevernu Koreju Joel Wit iz promatračke skupine “Sjever 38” sa sveučilišta Johns Hopkins.

Američko zapovjedništvo u priopćenju 10. travnja objavilo je da je admiral Harry Harris, zapovjednik flote na Tihom oceanu, poslao napadačku skupinu Carl Vinson “prema sjeveru u zapadni Pacifik”.

Zbog sigurnosnih razloga mornarica neće objavljivati lokaciju nosača

Svjetski mediji prenijeli su da će brodovi na odredište stići za tjedan dana, a mornarica je objavila da iz sigurnosnih razloga ne objavljuje buduće lokacije nosača zrakoplova.

Ministar obrane Jim Mattis u međuvremenu je relativizirao upućivanje nosača zrakoplova kazavši da “ne postoji specifični zahtjev ili poseban razlog zbog kojeg ga šaljemo gore”. On je netočno kazao da je nosač povučen iz vježbe s Australijom. Pentagon je nakon toga objavio da nosač neće pristati u australsku luku Fremantle, ali ne i da je vježba otkazana.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj