NEVRIJEME U BiH IZAZVALO BROJNE PROBELEME: Snijeg, uništeno voće, mnoga naselja bez struje, otežan saobraćaj…

I Tuzla je jutros, slično ostalim dijelovima BiH, osvanula pod snijegom. Snijeg je napadao, kako na obroncima grada, tako i u užem gradskom jezgru, tako da je, posebno, iznenadio vozače, ali i lokalne domaćine čije su bašte već ozelenjele povrćem koje su zasadili. Koliko će snijeg naštetiti izbeharalim stablima raznog voća, tek će se vidjeti.

Inače, najviše snijega je u visinskim dijelovima, posebno mjestima koja gravitiraju Majevici, te su nadležne službe poseban oprez preporučile vozačima koji svojim vozilima putuju magistralnim putem  Tuzla – Bijeljina, preko Banj Brda.

U Goraždu kiša, na planinama visina snijega do 50 centimetara

Goražde danas (Foto: A. Bajramović)

Kiša koja tokom protekle noći nije prestajala i povremeno je prelazila u snijeg u Goraždu pada i danas. Zabijelile su se padine na oko 400 metara nadmorske visine. Stanovnici Orahovica, najvisočije mjesne zajednice u ovoj općini, trenutno nemaju struje, ali nam javljaju da je visina snijega između 40 i 50 centimetara.

Snijeg u aprilu najviše problema donio je poljoprivrivrednicima, koji sadnice voća pokušavaju zaštititi od oštećenja, a pripremaju se i za mnogo veću opasnost – najavljene niske temperature koje bi do kraja sedmice mogle uništiti očekivani rod u ovoj sezoni.

Na prijevoju Rogoj, između Foče i Trnova, visina snijega je oko 30 centimetara, pa je u funkciji ponovo mehanizacija zimskih službi, koja čisti i putne pravce prema Gacku, Šćepan Polju i Pljevljima.

Gračanica: Od voća vjerovatno neće biti ništa, stradalo povrće na otvorenom

gracanica-1

Obistinile su se, nažalost, prognoze metereologa, i u vrijeme kada su se građani najmanje nadali, pao je snijeg i stigla je prava mećava. Na planinama sjeverne Bosne: Ozrenu, Majevici, Konjuhu, Visu, Ratišu, Trebavi, snijeg je napadao dubine i preko 20 centimetara. Snijeg i jutros pada.

Poljoprivrednici, posebno voćari strahuju, boje se najgoreg, da poslije padavina ne stignu minusi koji izbeharalo voće mogu potpuno uništiti. Štete bi se, kažu jutros poljoprivrednici mjerile desetinama miliona maraka.

Snijeg je već uništio dio uroda povrća na otvorenim, a ima slučajeva da su se pod teretom jugovog snijega plastenici popustili i srušili se. Grane su se nadvile nad kolovozima, pa se preporučuje oprezna vožnja.

Do planine Vis, deset kilometara sjeverno od Gračanice, zbog dubine snijega, naša ekipa jutros nije mogla stići, jer snijeg nije razgrnut, a lanci su s 15. aprilom van upotrebe. Pored puteva se ukaže i poneka idila, kao ona koju je zabilježila naša kamera. Procvjetali jorgovan se sakrio pod bijelim pokrivačem.

Zenica: Otežano odvijanje saobraćaja

Zenica danas (Foto: D. Pašalić)

Snijeg, koji je padao, prouzrokovao je otežano odvijanje saobraćaja na području cijelog Zeničko-dobojskog kantona. Ipak, trenutno su svi magistralni i regionalni putevi prohodni.

Zbog snježnih padavina, općine Zavidovići, Olovo i Žepče te manji dijelovi Maglaja bili su bez električne energije.

Zbog vremenskih nepogoda tokom protekle noći, došlo je i do brojnih kvarova na elektrodistributivnoj mreži i prekida u napajanju električne energije na području Zenice.

Trenutno je u Zenici bez padavina. Temperatura na gradskom displeju iznosi 4 stepena, a prema najavama meteorologa, moguća je kiša.

Zavidovići: Bez struje

Mokar snijeg, koji je padao tokom noći, danas je u Zavidovićima napravio pravi kolaps. Bez struje je kompletna općina.

Nastava se u školama odvija redovno s najavom skraćenih časova u drugoj smjeni, dok su radnici fabrika vraćeni s posla.

Najveće štete su zabilježili malinari koji od sinoć samo mogu posmatrati potpuno uništene zasade.

Livno: Česti odroni

Snijeg, koji je jučer popodne počeo padati u Livanjskom kantonu, otežao je saobraćaj preko prijevoja, a posebno se teško odvijao saobraćaj na prijevoju Mliništa na putnom pravcu Glamoč-Mrkonjić Grad, gdje se u večernjim satima zatekao i dopisnik portala Avaz.ba

S prijevoja Mliništa, većini vozila, izuzev terenaca, je bilo nemoguće proći od restorana na Mliništima pravcem prema Glamoču gdje se na više mjesta  zaustavilo i nekoliko teretnih kamiona koji su dodatno otežavali saobraćaj. Grtalica iz Mrkonjić Grada je prošla od Baraća prema Mliništima i granici s FBiH sinoć tek oko 20.40 sati, a saobraćaj je za manja vozila i kamione bio blokiran od 16 sati.

Kako je potvrdio portparol MUP-a K.10 Ivica Vrdoljak, saobraćaj se i danas teško odvija ovim putnim pravcem, a otežano i preko ostalih prijevoja u Livanjskom kantonu, odnosno preko Kupreških vrata, Borove Glave, Korićine i Oštrelja. Oprez je potreban i na drugim pravcima zbog ugaženog snijega i čestih odrona.

Srebrenica: Snijeg polomio voćnjake i malinjake

srebrenica-2

Mokar i težak snijeg, koji je u noći utorak na srijedu padao na području srebreničke općine, i u planinskim predjelima dostigao visinu do 20 centimetara, nanio je velike štete na voćnjacima, malinjacima i mladom šumskom rastinju.

Voće, koje je tek ubeharalo i maline orezane, povezane i okopane, savili su se do zemlje, a maline potrgane sa žica. Tako da ih ponovo treba podizati i vezati. Ovdašnji voćari i malinari, procjenjuju da neće biti ovogodišnjeg roda, ali se nadaju da će ih mraz zaobići, te očekuju kakav-takav rod.

Snijeg je na regionalnom putu Srebrenica-Skelani obarao drveće, tako da se saobraćaj na ovoj dionici odvija otežano. Pod snježnim teretom, grane su padale na niskonaponsku mrežu, ali nisu prouzrokovale prekid u napajanju električnom energijom.

Nakon kiše i grmljavine u Mostaru svježije, ali sunčano

Nakon jake kiše sinoć praćene grmljavinom i vjetrom, jutro u Mostaru je osvanulo bez padavina, uz slabašnu buru.

Iako je snijeg zabijelio okolna brda i planinu Velež, usljed čega su i temperaturne vrijednosti u odnosu na prethodne dane znatno niže, ipak, prijepodne u gradu na Neretvi nije nedostajalo sunca.

 

 

(Global CIR/Avaz)

Komentiraj