PRAVA POZADINA ODLUKE O VANREDNIM IZBORIMA: ‘Theresa May tačno zna što radi, to neće biti parlamentarni izbori već puč!’

Iako je u nekoliko navrata kazala kako se izbori u Velikoj Britaniji neće održat do 2020. britanska premijerka Theresa May objavila je u utorak da njezina vlada planira raspisati prijevremene parlamentarne izbore za 8. juna ove godine, istaknuvši da je to jedini način da se zajamči politička stabilnost tijekom Brexita, javljaju svjetske novinske agencije.

‘Velika Britanija izlazi iz Europske unije i nema povratka nazad’, upozorila je britanska premijerka u svojem govoru kojeg je održala ispred svoje rezidencije u Downing Streetu. Pozvala je oporbu da dokaže da sve ono što su činili nije bilo samo da budu protiv vlade, već da su to zaista mislili. ‘Dokažite da  vam politika nije igra’, zaključila je britanska premijerka.

Preostale političke stranke u britanskom parlamentu protive se planu njezine vlade o Brexitu, te su najavljivali da će ga blokirati na svakom koraku, što ugrožava britansku pregovaračku poziciju u Bruxellesu, istaknula je premijerka Theresa May.  

Najavila je da će sutra pozvati donji dom britanskog parlamenta da odredi nove izbore, za što su potrebne dvije trećine zastupničkih glasova, zbog čega je vladi potrebna suglasnost i oporbe koju je May pozvala da podrži njezin prijedlog.

Okrenula demokraciju protiv sebe

Theresa May okrenula je demokraciju protiv sebe, piše novinarka The Guardiana, Anne Perkins May je izdala ideju o drugačijoj Velikoj Britaniji za koju se do sada zalagala. Ona točno zna što radi. To neće biti parlamentarni izbori već puč’, napisala je novinarka.

Na sjednici parlamenta koja će se održati u srijedu navečer odlučivat će se može li se izbori održati 8. lipnja kako je najavila premijerka May. Da bi se izbori održali odluku Therese May mora podržati i oporba u Parlamentu. Predsjednik britanskih laburista, druge najveće političke opcije u Velikoj Britaniji, Jeremy Corbyn pozdravio je odluku britanske premijerke te kazao kako se nada da će je podržati ministri iz svih političkih stranaka, piše Daily Mail.

Prikaži sliku na Twitteru

Ukoliko svi ministri podrže odluku premijerke o održanju prijevremanih izbora Parlament će se raspustiti 3. maja 25 dana prije novih izbora čime će započeti službena politička kampanja. Vlada neće prestati sa svojim radom sve do dana izbora.

Reakcije drugih stranaka

Iz stranke Laburista najavili su kako će u sljedećih nekoliko dana sazvati hitan sastanak na kojem će odlučiti o kandidatima za izbore. Tvrde kako se od odluke premijerke May u njihovu stranku uključilo preko 1000 novih članova. Iz britanskog Ukipa odluku o prijevremenim izborima smatraju ‘ciničnom’ do koje je doveo slab rejting Laburista, a ne interes države.

Ključni datumi:

19. aprila– odluka o održavanju izbora
3. juna – raspuštanje Parlamenta i početak političke kampanje
4. juna– lokalni izbori u Velikoj Britaniji
8. juna– parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji

Škotska premijerka Nicola Sturgeon u utorak je rekla kako je odluka britanske premijerke Therese May da zakaže prijevremene izbore za 8. lipnja prilika da Škotska ojača svoj demokratski mandat za održavanje referenduma o neovisnosti. ‘Što se tiče Škotske, ovaj potez je golema pogrešna procjena premijerke’, priopćila je Sturgeon, čija je Škotska nacionalna stranka (SNP) zatražila ponovni referendum o izlasku Škotske iz Ujedinjenog Kraljevstva.

To će ljudima dati još jednu priliku da odbace usku politiku (konzervativaca) koja unosi razdor, te da ojačaju demokratski mandat koji već postoji za davanje izbora škotskom narodu oko njihove budućnosti’, dodala je škotska premijerka. Sturgeon je u utorak istaknula i kako smatra da May raspisivanjem izbora pokušava nametnuti “tvrdi Brexit”. ‘Konzervativci vide priliku da pomaknu UK prema desno, na silu provedu tvrdi Brexit i uvedu veće rezove javne potrošnje. Ustanimo za Škotsku’, napisala je škotska čelnica na Twitteru.

Objavljeno u:

Komentiraj