NASTAVAK PROIZVODNJE: ‘Dita’ prodata kompaniji Bingo

Tuzlanska Dita danas je prodata kompaniji Bingo za nešto više od 7 miliona i 600 hiljada maraka. Prodaja je obavljena sistemom slobodne pogodbe, a odbor povjerilaca Dite, koja je u stečaju, donio je odluku koja je prihvaćena u Općinskom sudu u Tuzli.

Slikovni rezultat za Dita tuzla

Nakon skoro dvije godine rada u stečaju, radnici ovog preduzeća ostvarili su još jednu pobjedu.

«Vlasnik Binga je prepoznao Ditu i radnike Dite kao jednu zdrava firma i zdrava sredina u koju vrijedi uložiti i zato je nakon ovih dužih pregovaranja na neki način došlo do te realizacije», kazao je Nedžad Gavranović, šef prodaje u Diti Tuzla.

Kompanija Bingo je među prvima pružila podršku radnicima Dite, koji su očuvali fabriku i svoja radna mjesta. Kontinuirano je obezbjeđivala potrebne sirovine, te plasman robe na policama svojih radnji. Kupovinom se Bingo obavezao da će zadržati svih 75 radnika.

«Dobit ćemo uvezan staž, svi radnici, ne samo oni koji su ostali u procesu proizvodnje već i oni radnici koji su silom prilika otišli na biro kad je Dita krenula u stečaj i dobit ćemo osam minimalnih plata, obaveznih po Zakonu o stečaju», naglašava Gavranović.

Kupac, odbor povjerilaca i stečajni upravnik dogovorili su nastavak proizvodnje.

«Kroz te razgovore nastoji se, prije svega, omogućiti nastavak proizvodnje, pošto smo dobili sve dozvole za rad, ekološke, vodne i sve druge te certifikate o upravljanju kvalitetom», ističe stečajni upravnik Hajrudin Kunalić.

A kako kaže Dževad Mehmedović, radnik u Diti, fabrika je 100-posto ispravna, u boljem je stanju nego prije 10 godina i ima kapacitet da može raditi sve vrste deterdženata. Plasman Ditinih proizvoda u drugim velikim tržnim centrima neće se mijenjati. Dita je u protekle dvije godine uspjela penzionisati 20 radnika, te radna mjesta prepustiti mlađim generacijama.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj