NASTAVAK SUĐENJA SEFIĆU: Svjedočili očevi poginulih studentica

Svjedočenjem očeva poginulih djevojaka Amira Agića i Enesa Malkoča te svjedokinje Fikrete Hadžiabdić i svjedoka Mahira Suljevića danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu  nastavljeno suđenje Sanjinu Sefiću (26), njegovoj sestri Sari Sefić (23), Dini Aliću (30), Amaru Salihoviću (25) i Saudu Nišiću (29).

Očevi poginulih studentica Selme Agić i Edite Malkoč izjasnili su se da se pridružuju kivičnom gonjenju optuženih te su uputili imovinsko pravni zahtijev.

Svjedokinja Fikreta Hadžiabdić je kobne noći bila sa kćerkom u automobilu. Ona je kazala da je vidjela dva auta, jedno tamne jedno svijetle boje.

Automobilom smo stajale na semaforu i čekale da se upali zeleno svjetlo. Vodile su se (Selma Agić i Edita Malkoč) pod ruku i vidjela sam da su zakoračile na zebru, potom sam se okrenula da vidim da li se nama upalilo zeleno svjetlo. Tada sam čula da je nešto puklo i odmah sam znala šta se desilo. Okrenula sam se i vidjela da djevojka u braon jakni leži na cesti.

Otvorila sam vrata da izađem, međutim kćerka mi je rekla stani i tebe će nešto udariti – kazala je svjedokinja Hadžiabdić. Potom je kazala da su ona i kćerka krenula ali da su stale na sljedećem semaforu i policajca kojeg su vidjele obavijestile o nesreći. Svjedokinja je kazala da ju je kćerka odvezla kući na Grbavicu, a potom je otišla da da izjavu u policiji jer je vidjela cijeli događaj.

Iskaz je dao i svjedok Mahir Suljević koji je uposlenik u kazinu na Socijalnom, čiji je neposredni šef Jasmin Sefić, otac Sanjina Sefća. – Sanjin Sefić je te večeri dolazio u kazino. Bio je vidno nervozan i tražio je da mu dam fiksni telefon. Dok je telefonirao, hodao je po kazinu i udarao po tipkama na aparatima, ali nije kockao. Nakon otprilike nekih 20-25 minuta, ali ne mogu tačno reći koliko se vremena zadržao je tražio da mu pozovemo taksi. Nazvali smo, a on je potom otišao – kazao je ovaj svjedok.

Nastavaka suđenja zakazan je za 18. maj.

Suđenje Sefiću i drugima bilo je odgođeno 6. aprila zbog spriječenosti branitelja prvooptuženog, advokata Kerima Čelika, da prisustvuje ročištu. Naime, advokat Čelik je tada Sud obavijestio da se nalazi na bolovanju te da nije u mogućnosti prisustvovati suđenju.

Optužnica Sanjina Sefića tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, “golfom 6” krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio studentice Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Njegova sestra Sara, te Alić i Salihović, terete se da su istu noć pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH, tako što su ga prevezli do graničnog prijelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja, te time počinili krivično djelo – pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Nišić se tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

Sefić je 12. oktobra uhapšen u Novom Sadu i 9. januara izručen organima Bosne i Hercegovine

 

 

(Global CIR/Avaz/Agencije)

Komentiraj