PROGLASIO REZULTATE REFERENDUMA NEZAKONITIM: Priveden urednik turskog ljevičarskog sajta

Turska policija privela je Alija Ergina Demirana, urednika sajta “sendika.org”, koji je rezultate referenduma o ustavnim promjenama u toj državi proglasio nezakonitim, objavio je taj sajt, a prenosi AFP. Kako navodi agencija, glavni urednik tog inače ljevičarskog sajta pritvoren u toku racije koja je izvršena u kancelarijama.

Priveden urednik turskog sajta

Hapšenje je uslijedilo nakon što je istanbulska policija uhapsila najmanje 16 ljevičarskih aktivista koji su učestvovali u demostracijama protiv potvrdnog rezultata referenduma. Ukupno je izdato 38 naloga za hapšenje, navodi agencija. Rezultat referenduma bio je 51.41 odsto pozitivnih glasova za proširenje ovlašćenja predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana, međutim opozicija je kritikovala ishod glasanja navodeći da je do toga dovela “prljava igra”.

Vlasti Turske insistiraju na tome da je referendum održan po zakonu i da je izborna komisija odbila zahtjev opozicije za poništenjem glasanja. Na ulicama u Istanbula traju protesti protiv Erdogana od kako su objavljeni rezultati referenduma. Demirhan je pritvoren pod optužbom da je “organizovao proteste putem društvenih mreža pokušavajući istovremeno da dokaže nezakonitost referenduma” kao i da je “podsticao ljude na neprijateljstvo”.

Sajt je jasno iznio svoj opozicioni stav o rezultatu navodeći da  “Da” neće biti prihvaćeno kao legitimno  i da “sendika.org neće biti ućutkan”, i pozvao na proteste. Turski mediji objavili su da je šest osoba pritvoreno u gradu Izmiru pod optužbom da su javno “uvrijedili” Erdoana u noći kada je održan referendum.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj