THERESA MAY ŽELI OGRANIČITI SLOBODAN ULAZAK GRAĐANA EU U BRITANIJU! Mogerini: Mi smo i dalje najveće svjetsko tržište i druga ekonomija svijeta, Britanija je na gubitku!

Premijerka Britanije Tereza Mej napravit će zvanični zahtjev uoči izbora 8. juna da se okonča slobodno kretanje ljudi iz Evropske unije u Britaniju. To piše Daily Mail, navodeći neimenovane izvore iz stranke.

Slikovni rezultat za may and mogherini

 

Mejova je u svom izbornom manifestu obećala i da će se Britanija povući sa jedinstvenog tržišta EU i iz Evropskog suda pravde, navodi list, a prenosi Rojters. Ona je u utorak donijela neočekivanu odluku da sazove vanredne parlamentarne izbore za 8. jun ove godine, iako su redovno trebali biti održani 2020.

Mi smo i dalje najveće svjetsko tržište i druga ekonomija svijeta

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Fedrika Mogerini izjavila je danas da će Velika Britanija izgubiti više nego EU, zbog odluke da napusti uniju, kao i da očekuje da će pregovori sa Londonom biti teški.

“Izgubit ćemo važnu članicu Unije. Za mene su sve članice važne i jednake. Međutim, smatram da će naši britanski prijatelji izgubiti više od nas”, rekla je Mogerini studentima na Cinhua Univerzitetu u Pekingu.

Prema njenim riječima, proces pregovaranja ne može biti brži od dvije godine. “EU će, čak i nakon izlaska Britanije, i dalje biti najveće svetsko tržište i druga po veličini ekonomija“, rekla je Mogerini tokom posjete Kini.

Britanska premijerka Tereza Mej prošlog mjeseca započela je formalnu proceduru izlaska iz EU, a pregovarački proces sa EU trebalo bi da traje dve godine.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj