OPET PUCNJAVA U PARIZU: Kalašnjikovom pucao po policajcima, ima poginulih i ranjenih, blokiran centar grada

Policajac i napadač su ubijeni u središtu Pariza, a još dvoje policajaca je kritično. Nedugo poslije, tvrde svjedoci, nedaleko od mjesta prvog napada, začuli su se pucnjevi, a policija je izdala tjeralicu za drugim napadačem koji je došao iz Belgije.

Policija je potvrdila da je u tijeku operacija na Elizejskim poljanama, te blokirala središte grada. “Malo prije 21.00 sat po srednjoeuropskom vremenu jedan se automobil zaustavio pokraj policijskog vozila (…), muškarac je izašao iz auta, zapucao na policijsko vozilo iz automatskog oružja, ubio policajca i zatim htio pobjeći pokušavajući pucati i na druge policajce”, rekao je za mrežu BFM TV glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Pierre-Henry Brandet, navodi France Presse.  Doznaje se kako je napadač otprije poznat sigurnosnim službama. Policija pretražuje njegov dom istočno od Pariza.

Iako su se pojavile informacije kako je jedan od ranjenih policajaca preminuo od ozljeda, ministar je rekao kako se bori za život.

Prema pisanju francuskih medija, napadač je pucao kalašnjikovom.  Policija za sada ne želi potvrditi je li u pitanju teroristički napad. Pierre-Henry Brandet  kaže kako je “napadač namjerno ciljao policijske službenike, ali da je prerano govoriti u motivima”.

Reuters piše kako su “tri izvora iz policije rekla da je možda u pitanju pokušaj pljačke”.  I AFP piše o počinitelji kao pljačkašu.  Istodobno, prema pisanjima agencije Amaq, Isil je preuzeo odgovornost za napad.

Drugi napadač u bijegu.

U blizini mjesta na kojem je ubijen napadač, kod trgovine Marks & Spencer,  navodno su se čuli novi pucnjevi. Express piše kako je u pitanju drugi napad, a napadač je bijegu. Reuters piše kako je policija izdala tjeralicu za drugim napadačem koji je došao iz Belgije vlakom.

Francuski predsjednik na odlasku, Francois Hollande, rekao je kako je “uvjeren da je okolosti napada ukazuju na povezanost s terorizmom”. Slučaj istražuje posebno antiterorističko tužiteljstvo, a predsjednik je najavio sastanak sigurnosnog kabineta u petak ujutro.   Ipak, prvi je reagirao američki predsjednik Donald Trump koji je bio puno kategoričniji.

Ovo izgleda kao još jedan teroristički napad. Što reći? Ovo nikada ne prestaje. Ovo je jako, jako grozna stvar”  rekao je Trump, izražavajući saučešće francuskom narodu.

Kandidati za predsjednima Marie Le Pen i Francois Fillon otkazali su sve predizborne skupove u petak.  Fillon je pozvao i na odgađanje izbora koji bi se trebali održati u nedjelju.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj