ISTRAŽNA KOMISIJA POTVRDILA: Teroristički napad u St. Petersburgu finansiran iz Turske

Akram Azimov, brat potencijalnog organizatora terorističkog napada na metro u Sankt Peterburgu, pozvao je samoubicu Akbaržona Džalilova i uplatio mu novac koji je dobio iz Turske od člana terorističke grupe, otkrio je Istražni komitet Rusije.

Slikovni rezultat za st. petersburg terrorist attack

„Istraga je saznala da je Azimov kontaktirao Džalilova i uplatio mu novac. Novac za pripremu terorističkog napada dobio je u Turskoj od aktivnog učesnika međunarodne terorističke organizacije.

Osim toga, Azizov se bavio falsifikovanjem dokumenata kako bi članovi ove organizacije mogli bez problema da se kreću po teritoriji Rusije“, navodi se u odluci Suda da se uhapsi Azimov.

Nije navedeno koja teroristička grupa je finansirala teroristički napad. Azimov, kao i Džalilov, prema pečatima iz pasoša, dva puta su putovali u Tursku — u decembru 2016. godine i u martu ove godine.

Akram Azimov, brat navodnog organizatora terorističkog napada u Peterburgu Abrora Azimova, uhapšen je juče u Moskvi. Abror Azimov je uhapšen dva dana ranije u predgrađu Moskve. Prema podacima Federalne službe bezbJednosti, upravo on je odgovoran za pripremu napada teroriste-samoubice Akbaržona Džalilova.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj