STAVIO TAČKU NA SPEKULACIJE! Assad: Bagdadi nije uhapšen

Predsjednik Sirije Bašar el Asad je u intervjuu Sputnjiku negirao saopštenja o hapšenju šefa DAIŠ-a Abu Bakra el Bagdadija.

“Ne, to nije istina… U svakom slučaju, tamošnja granica se nalazi pod kontrolom Islamske države. Ona nije niti sirijska, niti ruska, nije zapadna, ili američka — nije ničija. Samo DAIŠ kontroliše tu granicu, i zato je za Bagdadija bezbijedno da bude tamo“, rekao je Asad. Prethodno se u medijima pojavila informacija da je Bagdadi navodno uhapšen u Siriji, nedaleko od granice sa Irakom.

Osvrnuo se i na navodni hemijski napad u Han Šeihunu navodeći da je Sirija poslala pismo UN sa molbom da se pošalje delegacija radi sprovodenja istrage o navodnom napadu, ali da za sada nije dobila odgovor. On tvrdi da SAD i druge zapadne zemlje blokiraju svaki pokušaj istrage incidenta i poručuje da će se stručnjaci koji dođu u Han Šeihun uvjeriti da su sve tvrdnje o navodnom hemijskom napadu lažne.

Upravo zato oni nikog ne šalju. Jedini kontakti koji su sada u toku su kontakti između Rusije i, moguće, još nekoliko zemalja, kako bi se organizovao dolazak delegacije eksperata. Do ovog trenutka nema nikakvih pozitivnih vijesti da li će doći ili ne“, rekao je sirijski predsjednik.

Ranije je obavještajna služba iračkog Ministarstva odbrane saopštila da je vođa Islamske države Abu Bakr al Bagdadi i dalje živ i da se nalazi u Siriji, dok irački sajt povezan sa šiitskim milicijama tvrdi da je Al Bagdadi uhvaćen na sjeveru Sirije u operaciji koju su organizovali ruski obaveštajci, nakon što je vođa DAIŠ-a 2. aprila pobjegao iz iračkog grada Mosula.

Ranije ovog mjeseca premijer Iraka, Hajder al Abadi, je izjavio da je Al Bagdadi odavno pobjegao iz Mosula, da bi u međuvremenu jedan od komandata iračkih snaga koje se bore protov terorista iznio tvrdnju da se Al Bagdadi vjerovatno krije na području Al Džazire, u blizini sirijske granice. Ovo nije prva informacija o hapšenju vođe Al Kaide, kojeg su mediji u više navrata proglašavali i mrtvim.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj