DOSTAVA HRANE I NEOPHODNIH INSTRUMENATA: Privatna američka letjelica stigla do Međunarodne svemirske stanice

Letjelica za snabdijevanje, nazvana po nekadašnjem američkom astronautu i senatoru Johnu Glennu, stigla je jutros na Međunarodnu svemirsku stanicu u orbiti Zemlje. Astronauti koji su u stanici prihvatili su letjelicu velikom rukom robota.

Slikovni rezultat za Privatna američka letjelica stigla do Međunarodne svemirske stanice

Američka kompanija Orbital ATK koja za američku svemirsku agenciju NASA-u organizuje isporuke svemirskoj stanici, nazvala je svemirsku letjelicu po prvom Amerikancu koji je obletio Zemlju.

Letjelica “John Glenn” je u utorak lansirana u orbitu iz svemirskog centra u Cape Canaveralu na Floridi, s gotovo 3.500 kilograma hrane i opremom za eksperimente posade svemirske stanice.

Poslije Glennove smrti u decembru, u 95. godini, njegova udovica je dozvolila kompaniji Orbital da nazove letjelicu po njemu. Glenn je ušao u historiju 1962. godine kada je sam obletio Zemlju u svemirskoj letjelici NASA-e “Friendship seven”.

On je 1998. godine, sa 77 godina, postao najstarija osoba koja je letjela u svemir, ovaj put u letjelici “Discovery”, malo prije početka izgradnje Međunarodne svemirske stanice. Kao član Demokratske stranke, Glenn je bio i američki senator od 1974. do 1999. godine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj