NEZABILJEŽENA SITUACIJA OD KRAJA HLADNOG RATA: NATO sve češće presreće ruske avione

Sve više aviona NATO presreće ruske vojne avione u jeku tenzija između SAD i Rusije, a samo u 2016. godini zabilježeno je 780 ovakvih incidenata, što je najviše od kraja “Hladnog rata”, piše Independent. U 2015. godini, zabilježeno je gotovo dvostruko manje incidenata – 410.

Independent: NATO sve češće presreće ruske avione

Britanski presretači bili su uključeni u više operacija 2016. godine, a u pojedinim incidentima ruski bombarderi viđeni su kako se približavaju Velikoj Britaniji, ali nije registrovan nijedan slučaj koji uključuje povredu britanskog vazdušnog prostora.

U takvim situacijama uobičajen je odgovor države da pošalje svoje presretače da izvide o kakvim se avionima radi, kao i da procijene da li se radi o bezbjednosnoj prijetnji.

Kako se navodi, sa druge strane, broj presretanja ruskih aviona u Istočnoj Evropi smanjen je prošle godine u odnosu na 2015. Litvansko ministarstvo odbrane navelo je da su zabilježili svega 110 incidenata u odnosu na 160 zabilježenih 2015. godine. Ipak, broj je i dalje duplo veći nego prije sukoba u Ukrajini, koji je pogoršao odnose Rusije i EU zbog ruske intervencije u Ukrajini i aneksije Krima.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj